Kanta-Häme

Kuvauksissa kilpaillaan nyt hinnalla

Perinteisesti kalliiden magneettikuvausten ”markkinahäirikkönä” Suomessa profiloitunut Cityterveys avasi heinäkuussa oman toimipisteen myös Hämeenlinnaan.

Sijoittumisen taustalla on yrityksen ripeä laajennusstrategia ja markkina-analyysi.

– Nyt tietysti kuuluisi sanoa, että tulimme Hämeenlinnaan, koska kaupunki on kaunis ja HPK pelaa hyvää jääkiekkoa. Raadollinen totuus kuitenkin on, että tämä on puhdas väestöpohjakysymys, naurahtaa Cityterveyden perustaja, radiologian erikoislääkäri Martti Kiuru.

Yrityksen tavoitteena on perustaa toimipiste maan 25 suurimpaan kaupunkiin. Nykyisin Hämeenlinnaa lähimmät toimipisteet sijaitsevat Tampereella ja Helsingissä, mutta seuraavaksi vuorossa on Hyvinkää.

– Sen jälkeen tämä pääradan varren kasvukäytävä on katettu. Tälle konseptille on ollut selkeää kysyntää ja tarvetta ympäri Suomen, joten uskomme löytävämme hyvin asiakaskuntaa myös Hämeenlinnan seudulta, Kiuru sanoo.

Cityterveys mainostaa tarjoavansa diagnostiikkapalveluja jopa 90 prosenttia yksityisen sektorin kilpailijoitaan halvemmalla.

Hämeenlinnassa magneettikuvauksia yksityisistä lääkäriasemista tarjoavat ennestään Linnan Klinikka, Terveystalo ja Mehiläinen. Cityterveyden kiinteä hinta kuvaukselle on 138 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Linnan Klinikan ja Terveystalon nettisivuilta löytyvien hinnastojen perusteella hinta on noin puolet vanhoja toimijoita halvempi.

– Me olemme tarkistaneet hinnat, kun Cityterveys alkoi laajentua. Meillä ei ole mahdollisuuksia tai halua lähteä hintakilpailuun, vaan kilpailemme laadulla ja asiakaslähtöisyydellä, toteaa Linnan Klinikan toimitusjohtaja Tiina Halinen.

Halisen mukaan heidät erottaa Cityterveydestä muun muassa se, että kuvauksissa on aina lääkäri läsnä. Myös Terveystalo perustelee korkeampaa hintaa kokonaisvaltaisella palvelulla.

– Otamme erittäin korkeatasoisia kuvia ja riittävästi. Radiologia voi myös konsultoida aina uudestaan, jos hoidon edetessä ilmenee tarvetta, sanoo Terveystalon yksikönjohtaja Juha Myllykangas.

Mehiläinen sen sijaan laski jo vuoden alussa ennakoivasti hintojaan, kun odotti Cityterveyden tulevan markkinoille.

– Uusi kilpailu on aina tervetullutta, se pitää virkeänä. Meidän ideana ei ole ollut olla halvin, vaan paras, mutta esimerkiksi polven magneettitutkimuksen hintaa alennettiin 200–400 euroa, kertoo aluejohtaja Anssi Hartiala.

Mehiläinen pitää nykyään myös magneettirekkansa pysyvästi Keinusaaren toimipisteen pihalla.

– Meillä ei ole jonoja. Hintojen laskua seuraa merkittävä tulosleikkaus, mutta haluamme säilyttää nykyiset volyymit ja siinä olemme muuallakin onnistuneet. Aiomme seurata tilannetta tarkasti ja asiakkaat ratkaisevat, onko hinnantarkistus riittävä, Hartiala sanoo.

Jos Cityterveys menestyy myös Hämeenlinnassa, joltain asiakkaat lienevät pois. Toisaalta Martti Kiurun mukaan Suomessa tehdään edelleen liian vähän magneettikuvauksia tarpeeseen nähden, vaikka kuvauslaitteita on taas paljon väestöön nähden.

– Muualla magneetti on ollut perusterveydenhuollon työkalu jo vuosia. Meillä tehdään vuosittain noin 300 000 tutkimusta, kun pitäisi tehdä 400 000-450 000. Vaikka laitteita onkin keskimääräistä enemmän, maantieteelliset välimatkat aiheuttavat tehottomuutta laitteiston käytössä.

– Suomessa ei ole myöskään ollut tarvetta todelliseen kilpailuun tätä ennen. Me tuomme Suomeen vallitsevan eurooppalaisen hintatason. Aallot lyövät Pohjolan rantaan hitaammin, Kiuru kuvailee.

Kiurun mukaan kilpailijat ovat reagoineet Cityterveyteen samalla tavalla ympäri Suomen.

– Toiset ovat laskeneet omia hintojaan, toiset eivät. Me pystymme tarjoamaan palvelua kilpailijoita halvemmalla hinnalla kahdesta yksinkertaisesta syystä: hallintomme on kevyempää ja katetavoitteemme maltillisempi. HäSa

Päivän lehti

7.4.2020