fbpx
Kanta-Häme

Kuvin kiinni uuteen kotimaahan

Taidemuseon hanke tuo suomalaisen kulttuurin tutuksi taiteen avulla.
 
 
Irakin Mosulista kotoisin oleva Qasem Yahia Ahmed ei ollut koskaan juuri piirtänyt saati maalannut.
 
Nyt hän seisoo kolmen suuren maalauskankaan ympäröimänä. Kankaat kuvaavat paitsi maisemia vanhasta kotimaastaan myös nykyisestä asuinpaikastaan Suomesta.
 
– Pidän musiikista ja siihen liittyvistä aiheista, hän kertoo ja osoittaa kirkasväristä maalausta, johon hän on kuvan tambur-kielisoittimen ja soittajan.
 
Toinen asia, jota häntä kiehtoo, on luonto.
 
Taksikuskina työskennellyt Yahia Ahmed joutui kuitenkin neljä vuotta sitten pakenemaan vaimonsa Hala Ibrahim Shiitin kanssa kotimaastaan, koska hän ajoi työtehtäviä Yhdysvaltojen armeijalle. Terroristijärjestö al-Qaida uhkasi hänen henkeään, joten hän päätyi vaimonsa kanssa Eurooppaan ja sittemmin Suomeen.
Nykyisessä kotimaassa hänellä on ollut aikaa taiteelle.
 
Hämeenlinnan taidemuseo aloitti syyskuussa kotouttamisohjelman, jonka lähtökohdaksi otettiin suomalainen kulttuuri.
 
Taide ja kulttuuri osana kotoutumista -nimisen hankkeen tarkoituksena on ollut tutustuttaa maahanmuuttajia suomalaisuuteen taiteen avulla. Sen lisäksi, että taidetta tehdään, ohjelmaan osallistuneet ovat myös päässeet taidemuseokierroksille.
 
Osallistujia on erilaisiin työpajoihin ja museokierroksiin ollut hankkeen projektityöntekijän Pauliina Pesosen mukaan ollut yhteensä 230. Hankkeen puitteissa on puolestaan järjestetty erilaisia työpajoja, joihin kukin on päässyt osallistumaan.
 
Syksyn aikana hankkeessa on tehty muun muassa videoinstallaatioita, otettu valokuvia ja tehty teatteriesityksiä.
 
Pesonen toteaa, että lähtökohdiksi on otettu taidemuseon pysyvät kokoelmat ja nykytaiteen näyttelyt. Kokoelmien avulla on pyritty avaamaan suomalaista kulttuuria ja historiaa.
 
– Joitakin on hämmästyttänyt se, että Suomessa on vielä 1950-luvulla asuttu savupirteissä, Pesonen toteaa.
 
Taiteen avulla on myös tarkoitus kehittää ilmaisuvoimaa suomen kielen avulla. Valtaosa mukana olevista maahanmuuttajista vielä opiskelee kieltä.
 
– Esimerkiksi tunnesanastoa käydään läpi taiteen avulla. Olemme kuulleet, ettei niitä käydä tarpeeksi kieliopiskelussa läpi, Pesonen sanoo.
 
Kumppanuustalon kuvataidetyöpajassa on toistakymmentä osallistujaa, ja heitä auttavat lukuisat Luetaan yhdessä -ryhmän vapaaehtoiset. Niin sanotulla press printing -menetelmällä osallistujat ensin piirtävät laatalle kuvioita – usein luontoaiheisia – telaavat laatat painovärillä ja hiertävät kuvat paperiin.
Kaikki ohjaus käydään suomeksi.
 
– Kaikki kertovat kansallisuutensa mutta taiteen äärellä ollaan yksilöinä. Teoksista kertoessaan he saattavat kertoa enemmän taustoistaan, toteaa Pesonen.
 
Somaliasta neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut Kadro Rooble luonnostelee lyijykynällä puuta paperille. Metsä ja luonto ovat hänelle niin ikään tärkeitä aiheita.
 
– En kuvaa Somaliaa. Se oli hyvin sotaisa paikka, Rooble toteaa.
 
Värikkäät työt menevät toistaiseksi Kumppanuustalon luokan seinälle. Joulukuussa ne on tarkoitus kuitenkin siirtää talon yläkertaan, jossa järjestetään näyttely hankkeen aikana tehdyistä töistä.
 
Qasem Yahia Ahmed on myös keksinyt jo seuraavan aiheensa.
 
– Aion maalata seuraavaksi Suomen kartan, koska pidän Suomesta, hän toteaa. HäSa
 
 
Näyttely
Hankkeen aikana syntyneitä töitä on esillä Kumppanuustalossa 1.–4.12. klo 9–15.

Menot