Kanta-Häme Janakkala

KVR-urakka myötätuulessa koulukeskushankkeissa Janakkalassa

Kilpailutuksen voittanut yritys vastaisi Janakkalan molempien koulukeskusten suunnittelusta ja rakentamisesta.
Turengin uusi koulukeskus suunnitellaan yhtenä kokonaisuutena, vaikka se rakennetaan kahdessa vaiheessa: ensin alakoulu ja myöhemmin yläkoulu. Kuva: Riku Hasari

Janakkalan on päätettävä koulukeskushankkeiden urakkamuodosta ennen kuin koulujen suunnittelussa päästään eteenpäin.

Tässä päätöksenteossa otettiin tiistaina ensimmäinen askel, kun tekninen lautakunta päätti esittää kokonaisvastuurakentamista eli KVR-urakkaa.

Tämä malli oli myös teknisen johtajan Jukka Vahilan esitys lautakunnalle.

KVR:ssä urakoitsija suunnittelee ja toteuttaa kohteet. Rakennukset tulevat kuitenkin alusta alkaen kunnan omistukseen. Kunta luonnollisesti kilpailuttaisi urakan.

Urakkamuodon valinta menee seuraavaksi kunnanhallituksen käsittelyyn ja lopulta valtuuston päätettäväksi. Tavoitteena on, että valtuusto päättäisi urakkamallista 1. huhtikuuta.

Muita mahdollisia urakkamalleja olisivat esimerkiksi perinteinen urakointi, elinkaarimalli ja vuokramalli.

Urakka alkaa Turengin koulu- ja monitoimikeskuksen suunnittelulla. Koko koulukeskus suunnitellaan kerralla, vaikka ensin Turengissa rakennetaan vain alakoulu. Yläkoulun ja liikuntahallin rakentamisvuoro tulee vasta sen jälkeen, kun ensin on rakennettu Tervakosken ensimmäinen vaihe eli yläkoulu.

Myös Tervakosken koulu- ja monitoimikeskus suunnitellaan yhdessä vaiheessa, vaikka rakentaminen toteutetaan kahdessa osassa.

Turengin koulukeskushankkeeseen kuuluu myös liikuntahalli, joka rakennetaan saman katon alle yläkoulun kanssa. Tervakoskella liikuntahalli sen sijaan rakennetaan omaksi rakennuksekseen koulun tontille. Sen suunnittelussa ollaan jo pitkällä, koska hanke irrotettiin omaksi projektikseen.

Myös rahoitusmuodosta on päätettävä ennen kuin tässä Janakkalan historian suurimmassa hankkeessa päästään eteenpäin. Rahoitusmallistakin päättää valtuusto tämän kevään aikana.

Koulukeskusten hinta-arvio ilman liikuntahalleja on 52 miljoonaa euroa.

Teknisen lautakunnan päätös urakkamallista ei ollut yksimielinen. Ari-Pekka Jaatinen (vas.) ehdotti elinkaarimallia, ja häntä kannatti Petri Hakamäki (kesk.). Äänestyksessä kaikki muut viisi jäsentä olivat kuitenkin KVR-urakan kannalla. HÄSA