Kanta-Häme

Kyberpoliiseista on pulaa

Kyberrikollisuus on jatkuvassa kasvussa, mikä asettaa haasteita poliisille.

Keskusrikospoliisiin (KRP) vuonna 2015 perustetun kyberrikostorjuntakeskuksen henkilöstömäärä on kasvanut perustamisajan 40 virasta jo noin 60 virkaan. Viroista on täyttämättä kymmenkunta.

Varsinkin siviilihenkilöstön rekrytointi on haasteellista, kertoo keskuksen johtaja, rikosylikomisario Timo Piiroinen.

– Meillä on suuria vaikeuksia rekrytoida väkeä varsinkin siviilivirkoihin, sillä emme pysty kilpailemaan yritysten kanssa palkoissa, eivätkä määräaikaisuudet houkuttele. Olemmekin pyrkineet saamaan avoimista siviiliviroista pääasiassa vakituisia.

Poliisikoulutuksen saaneissa ei ole alan osaajia juurikaan markkinoilla. Poliisin amk-tutkinto ei sisällä alan koulutusta.

– Kyberrikosten ratkojat ovat vielä uusi ja outo poliisilaji, minkä lisäksi koko poliisiorganisaatio kilpailee samoista osaajista, Piiroinen kertoo.

Kyberrikostorjuntakeskus tarjoaa tehtäviin valituille lisäkoulutusta, johon sisältyy kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Europolin, Interpolin ja Yhdysvaltojen poliisiviranomaisten kanssa.

– Poliisikoulutuksen perussapluunaan pitäisi lisätä erikoistumisopintoja, ja niitä on suunnitteilla. Poliiseiksi valmistuu jonkin verran ihmisiä, joilla on alan koulutusta ja harrastuneisuutta, joten ne, joita olemme saaneet tähän mennessä riviin, ovat osaavia.

Piiroinen sanoo, että osansa rekrytoinnin haasteista aiheuttaa poliisiorganisaation rahoitus.

– Poliisikoulutuksen saaneiden henkilöiden uusissa rekrytoinneissa pyöritämme tavanomaista määräaikaisrumbaa hanke- tai erillisrahoituksella.

Kyberrikollisuudeksi lasketusta rikollisuudesta keskusta työllistävät eniten identiteettivarkaudet kuten ”toimitusjohtajapetokset”, palvelunestohyökkäykset ja erilaisiin maksujärjestelmiin kohdistuneet rikokset.

Suurin osa keskuksen työpanoksesta suuntautuu muille KRP:n yksiköille ja poliisilaitoksille, joita tuetaan tiedustelutiedon hankkimisella ja tietoteknisellä tuella.

Piiroisen mukaan Suomesta ei varsinaisesti puutu osaamista, mutta poliisilla on töitä pysyä muotoaan muuttavan rikollisuuden tasalla ja edellä.

– Kyberrikollisuus ja sen torjunnan merkitys kasvaa niin, etteivät mitkään resurssit riitä. HÄSA

Päivän lehti

6.6.2020