Kanta-Häme

Kyläkaupan ovi on käynyt Launosissa jo lähes sata vuotta

Vaikka Launonen on menettänyt hiljalleen lähes kaikki palvelut, kauppa pysyy ja ovi käy tasaiseen tahtiin. Kesä ja mökkiläiset vilkastuttavat myymälää, joka pelastaa asiakkaat pulasta joka päivä iltayhdeksään saakka.

– On niin mukavaa, kun moni kesäasukas tulee keväällä kauppaan vähän kuin ilmoittautumaan, että täällä me taas olemme, kertoo myymäläpäällikkö Pirjo Kollin, joka hoitaa Siwaa.

– Tällä paikalla on toiminut kauppa vuodesta 1916 lähtien. Kauppiasperhe on asunut yläkerrassa ja sinne minäkin olen syntynyt. Nyt seuraan isäni jälkiä, sillä hän toimi tässä pitkään Ahjon kauppiaana.

Pitkässä tiilirakennuksessa toimi alkuvuosina yksityinen kauppa, joka muuttui sitten osuusliikkeeksi. Se oli ensin OTK:n leiriin kuulunut Ahjo ja sitten E-liike. Launosen Siwa kuuluu Suomen Lähikauppa oy:n Siwa-ketjuun.

Samassa talossa kaupan naapurissa on käyty vuosikymmenten aikana välillä myös neuvolassa, leipomossa ja töissä perunapakkaamossa. Myös postilla oli aiemmin oma toimipiste rakennuksessa.

Tuttu kauppa vetää

Omaa kauppaa osataan arvostaa, sillä matkaa Riihimäen kauppoihin kertyy yli 12 kilometriä ja Lopen kirkonkylällekin kymmenen. Launosissa oli aiemmin toinenkin kauppa, mutta se on kolmen pankin ja pankkiautomaatin tavoin suljettu.

Kaupalle lähdetään myös, kun tarvitaan postin ja matkahuollon palveluja. Kylältä hävinnyt posti on jo vuosia sitten korvattu asiamiespostilla.

Aika moni launoslainen ja kesämökkiläinen on kertonut Pirjo Kollinille poikkeavansa mieluummin pienessä kaupassa kuin käyttävänsä aikaa tavaroiden etsimiseen isosta marketista.

Nopeasti kasvaneessa taajamassa kauppa toimii paikkana, jossa ihmiset tapaavat toisiaan ja tutustuvat saman kylän väkeen.

Launosen Siwassa vietetään kyläkauppapäivää lauantaina.

– Tarjoamme pullakahvit aamukymmenen ja iltaviiden välillä. Jatkamme sunnuntaina kahvittelua, kun kaupan pihaan pystytetään kirpputoritapahtuma, Pirjo Kollin kertoo ja kutsuu kyläläiset kahville. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic