Kanta-Häme

Kyläkaupat ovat kyläläisten kohtaamispaikkoja – Anssi Kukkonen hyppäsi ilmoitusmyyjästä Aitoon kyläkauppiaaksi

Kun Kesko ilmoitti lakkauttavansa Aitoon ainoan kaupan, totesi Anssi Kukkonen, että kyllähän kylässä kauppa pitää olla.

– Pohdin, olisiko mitään järkeä alkaa itse kyläkauppiaaksi. Totesin, että ei siinä järkeä ole, mutta kerran sitä vain eletään.

Anssin Kauppa avasi ovensa huhtikuun lopulla.

– Etenkin alussa kauppiaan työhön liittyi paljon asioita, joista piti ottaa selvää. Nyt homma alkaa olla jo tutumpaa.

Apuna ovat olleet kaupan kaksi työntekijä, jotka työskentelivät myös lakkautetussa Siwassa.

Lisäksi tukea on tarjonnut M-ketju, johon Anssin Kauppa kuuluu. Ketju antaa kauppiaalle vapaat kädet, mutta tarjoa tukun, etuja ja tietotaitoa.

Kukkosen tausta on myyntityössä, muttei perinteisessä kaupassa. Aiemmin hän työskenteli paikallisen Sydän-Häme-lehden ilmoitusmyynnissä.

Aitoossa hän on asunut 17 vuotta ja kertoo kylässä olleen aina kaupan, johonkin aikaan kaksikin.

Siwan lopettaessa kylä oli kuitenkin kuukauden päivät ilman kauppaa, koska Kukkonen ei päässyt ihan heti aloittamaan omaansa. Kuukausi osoitti, miten paljon kaupan puuttuminen hankaloittaa arkea.

– Kyläläiset ottivat minut todella hyvin vastaan ja sain paljon ihan konkreettistakin tukea esimerkiksi avajaisiin.

Nykyajan trendi, on, että ostokset keskitetään isompiin kauppoihin. Kukkonen tiedostaa tämän. On myös selvää, että esimerkiksi kesäasukkaat tuovat aina osan tarvitsemistaan elintarvikkeista muualta, koska Aitoon lähellä ei ole esimerkiksi Alkoa.

– Eihän kyläkauppias sille mitään voi. Kyläkaupan toiminta perustuu kuitenkin eri asioille kuin suurten markettien.

Kyläkauppias tuntee asiakkaansa ja osaa muokata sen myötä valikoimaansa. Kauppa toimii myös kylän kohtaamispaikkana, ja se on kiinteä osa kyläläisten sosiaalista elämää. Myös kauppiaalla on oma sosiaalinen roolinsa.

– Ihmiset ovat kaupalle tullessaan yleensä hyvällä tuulella. Tässä tutustuu paljon ihmisiin eri sukupolvista, mikä tekee työstä todella mukavaa.

Tulevaisuudessa Kukkonen aikoo kehittää kauppaansa. Kyläkaupoille on etu, jos saman katon alla on saatavilla muitakin palveluita.

– Veikkauksen piste meillä tässä jo on. Syksylle on ollut pohdinnassa ostosten kotiinkuljetuspalvelu.

Yhdeksi kauppansa erikoisuuksista Kukkonen on ottanut lähituotteet, joita hän pyrkii pitämään valikoimassa saatavuuden mukaan. Kaupasta löytyy ainakin lähellä tuotettua leipää, jäätelöä, olutta ja juustoa.

Lähituotteiden suosio on ollut jopa yllättävän hyvä.

– Tuossa parin sadan metrin päässä on Penttilän tila, joka tuottaa perunarieskaa. Sitä menee suorastaan käsittämättömiä määriä. Häsa

Mainos