Kanta-Häme

Kyläkauppa juhli kuningatartaan

Alvettulan kylänraitti on itsenäisyyspäivän iltana pimeä ja hiljainen.

Ääntä ja valoa sen sijaan löytyy raitin varrelta kyläkaupasta. Pieneen ravintolatilaan on pakkautunut yli parikymmentä ihmistä seuraamaan presidentin itsenäisyyspäivän juhlien vastaanottoa.

Tämä kerta on kuitenkin poikkeuksellinen. Alvettulan kyläkauppias Marianne Niiranen on miehensä Jounin kanssa juhlissa vieraina.

Perheenjäsenet, läheiset ystävät ja kyläläiset istuvat tuijottamassa suurta näyttöä, joka viritettiin varta vasten iltaa varten kauppaan. Kauppaa pyörittää Niirasen poika Jasu Lindgren tyttöystävänsä Raija Repolan kanssa.

– Kuljen tavallaan äidin jalanjäljissä, mutta nyt hän nosti riman aika korkealle, Jasu Lindgren sanoo ja nauraa.

Kättely on jo alkanut, ja ulkokuvissa oli vilaukselta näkynyt, kun kyläkauppias oli astunut miehensä seurassa Presidentinlinnaan.

– Tämä on kuin HPK:n jääkiekko-ottelua seuraisi, että milloin oikein maali tulee! Niirasen ystävä ja tämän meikannut Aino Hämäläinen heittää.

Maaseutumatka taustalla

Lihapiirakasta se alkoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli elokuussa pistäytynyt vaivihkaa tutustumaan Hauhon Alvettulaan. Hämäläiseen maisemaan, jossa Niinistö oli viettänyt nuorena poikana aikaansa.

Matkan varrella oli ilmeisesti alkanut hieman hiukoa, joten Niinistö oli pistäytynyt Alvettulan kyläkauppaan syömään yhden lihapiirakan. Sanottakoon vielä se, että piirakan kanssa oli maistunut myös olut.

Marraskuun puolenvälin jälkeen oli sitten posti tuonut mukanaan kutsun Linnan juhliin. Vuoroin vieraissa, siis.

Kutsun oli saanut myös Alvettulan koulun rehtori Jukka Isotalo sekä tämän vaimo Kati.

Tunti ennen kättelyn alkua, kello 18, Marianne Niiranen vastaa Katajanokalla sijaitsevan hotellin aulasta. Pääkaupunkiin oli siirrytty lauantaipäivän aikana rauhassa.

Kyläläiset tosin kertoivat, että Jouni Niiranen olisi tehnyt aamupäivällä vielä veneremonttia.

Puolen tunnin päästä Niirasen sukulaisen on määrä noutaa ja viedä heidät juhliin.

– Aika jännää tämä on. Eilen olin ihan täpinöissä, eikä töistä meinannut tulla mitään. Mutta tänään olen jo vähän seesteisempi, oikeastaan on aika ihana olo, Niiranen toteaa.

Jatkotkin saattavat maistua.

Oikea kutsuttiin

Kello 19.20 kuuluu huuto.

– Marianne tulee!

Kuin käskystä kyläkaupan väki kääntää päänsä näytölle päin, jossa Marianne Niiranen on turkoosissa leningissään juuri saapunut televisiokameroiden eteen.

Kyläkaupassa alkaa riemu, huuto ja taputus. Tv-kommentaattorit muistavat mainita lihapiirakkareissun ja kehuvat vielä Niirasen koruja.

Riemu jatkuu vielä hetken, rauhoittuu, ja repeää taas paria minuuttia myöhemmin, kun Jukka Isotalo saapuu kättelyyn.

Nopeasti kättelyt ovat ohi, mutta pieneen hetkeen mahtui paljon iloa.

– Kutsu meni oikealle henkilölle. Marianne ja hänen perheensä on luonut tämän Alvettulan kylän elinvoimaisuuden, kyläläinen Markku Hämäläinen toteaa.

Aino Hämäläinen tulee vielä kertoneeksi pienen salaisuuden.

– Hänellä on sellainen titteli täällä kuin kyläkauppiaan kuningatar. Sen takia laitoimme meikin alle prinsessatippoja! (HäSa)