Kanta-Häme

Kyläkoulu voisi muuntautua lähikeskukseksi

Vähikkälän kylällä ollaan tosissaan.

Kyläläiset ovat jo vuosia taistelleet kyläkoulunsa puolesta, ja nyt taistelussa on otettu käyttöön uusia keinoja.

Jos kyläkoulurakennuksessa ei kannata pitää pelkkää koulua, voi samoissa tiloissa – tai rakennettavissa lisätiloissa – järjestää monenlaisia palveluja kaikenikäisille kyläläisille.

Palvelujen tuottajina voisi olla niin yrittäjiä kuin yhdistyksiäkin. Monen eri tahon yhteistyö olisikin hankkeessa olennaista.

Tällaisia ideoita on kehitelty Kehittyvä Vähikkälä -hankkeessa.

– Seuraavaksi aiotaan muun muassa neuvotella kunnan kanssa, perustaa yleishyödyllinen osakeyhtiö ja palkata hankekoordinaattori, hankkeen puuhanainen ja kuuden lapsen äiti Suvi Pesonen kertoi torstai-iltana järjestetyssä hankkeen päättäjäisillassa.

Hän on tehnyt työtä kyläkoulun puolesta jo pitkään, ja äskeisissä kuntavaaleissa hänet valittiin valtuustoon keskustan listoilta.

Toinen aktiivinen kyläkouluihminen on Satu Anttila, Vähikkälään muutama vuosi sitten muuttanut erityisopettaja ja kolmen lapsen äiti.

Myös Vähikkälän koulun apulaisjohtaja Janne Heikkonen ilmoittautui hankkeen kannattajaksi, vaikka myönsikin ensin suhtautuneensa siihen epäuskoisesti.

– Mutta kuka olisi uskonut siihenkään, että moottoritien päälle rakennetaan kauppakeskus!

Heikkonen sanoi toivovansa, että kunnassa voisi olla niin isoja keskikokoisia kuin pieniäkin kouluja. Silloin kuntaan muuttamista harkitsevilla olisi varaa valita.

Edellinen hanketilaisuus järjestettiin alkusyksystä, ja tuolloin puhuttiin monipalvelukeskuksesta. Nyt idea oli jalostunut lähikeskukseksi.

Vähikkälä ei ole suunnitelmissaan yksin, vaan lähikeskusideaa on kehitelty muillakin paikkakunnilla, ja yhteistyötahoja on useita.

– Lähikeskuksista on käyty kertomassa esimerkiksi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle, miljardööri Antti Herlinille ja terapeutti Tommy Hellstenille, Suvi Pesonen kertoi.

Hän on myös Suomen lähikoulut -yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistyksen tavoitteena on toimia lähikoulujen puolesta ja tehdä niistä ”olohuoneita keskelle kylää”.

Hankeillassa tuli esiin mielenkiintoinen asia: kyselyn mukaan suurin osa vähikkäläläisten lasten vanhemmista laittaisi lapsensa mieluummin Launosten kyläkouluun Lopelle kuin Tervakosken isoon kouluun. Näin siitä huolimatta, että vanhempien pitäisi järjestää itse kyydit naapurikunnan kouluun.

– Jos kaksikymmentä lasta Vähikkälästä siirtyisi Lopelle, Janakkalan kunta menettäisi yli 131 000 euroa valtionosuutta, Satu Anttila laskee.

Tuo summa on selvästi enemmän kuin mitä kunta säästäisi lakkauttamalla Vähikkälän koulun.

Suvi Pesonen huomauttaa, että sote- ja maakuntauudistus tuo monenlaisia mahdollisuuksia lähikeskukselle.

Myös digitalisaatio ja etäpalvelut luovat mahdollisuuksia. Lääkärin apua saattaisi saada sähköisen yhteyden avulla, ja myös jumppaohjaaja voisi toimia videoyhteyden avulla.

Lähikeskus auttaisi ikääntyneitäkin. Vanhukset – ja muutkin kyläläiset – voisivat käydä siellä syömässä, ja jokin yritys voisi rakentaa palveluasuntoja keskuksen yhteyteen. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic