Kanta-Häme

Kyläkoulujen lakkautuksista puhutaan taas Janakkalassa

Janakkalassa keskustellaan taas pikkukoulujen lakkautuksista. Ainakin sosiaalisessa mediassa liikkuu tietoja, että lopetettavien koulujen listalla olisivat ensi vuonna Heinäjoen ja Vähikkälän koulut.

Hämeen Sanomat ei saanut tiistaina virallista vahvistusta huhuille. Kunnanhallitus käsittelee kunnan ensi vuoden talousarviota seuraavan kerran ensi maanantaina.

Budjetin käsittely kesken

Oletus on, että koulujen lakkauttamiset olisivat mukana talousarvioehdotuksessa.

Myös Löyttymäen koulu lakkautettiin kaksi vuotta sitten siten, että valtuusto myönsi sille seuraavan vuoden budjetista päättäessään rahoituksen vain seuraavaa kevätlukukautta varten. Keväällä koulun lakkauttamista alettiin valmistella kunnan päätöksentekoelimissä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) ei kommentoinut tiistaina budjetti- eikä kouluasioita.

– Budjetti on vielä auki. Jatkamme sen käsittelyä ensi maanantaina, hän sanoi.

Samaa sanoi myös kunnanjohtaja Tanja Matikainen.

– Tätä pykälää ei ole vielä nuijittu kiinni, joten asia ei ole julkinen. Budjetti julkaistaan todennäköisesti ensi viikon tiistaina tai keskiviikkona.

Sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola ei osannut tiistaina sanoa, mitä päätöksiä kyläkouluista mahdollisesti on odotettavissa. Lautakuntatasolla koulujen lakkauttamisia ei ole tänä syksynä käsitelty.

Lakkautukset mainitaan TPO:ssa

Janakkalassa on pohdittu kaksiopettajaisten koulujen kohtaloa pitkään. Niiden lopettaminen mainittiin kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa (TPO:ssa), jonka valtuusto hyväksyi viime vuoden kesäkuussa.

TPO:n mukaan Heinäjoen koulun lakkauttaminen olisi ollut vuorossa jo tänä vuonna, Vähikkälä olisi vuorossa ensi vuonna, Tanttala vuonna 2016 ja Virala vuonna 2017.

TPO:n mukaan näiden koulujen lakkauttaminen toisi yhteensä 415 000 euron säästöt. Tätä säästöä ei kuitenkaan laskettu mukaan TPO:n sisältämään 4,6 miljoonan euron kokonaissäästöön, jonka kunnan pitäisi saada kasaan vuoteen 2017 mennessä.

Janakkalan taloustilanne on heikko. Ensi vuodelle valmistellaan budjettia, joka on noin 1,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. (HäSa)