Kanta-Häme

Kyläkoulujen lakkautussuunnitelma herättää kiistelyä Janakkalassa

Kyläkoulujen lakkautussuunnitelmasta näyttää tulevan kysymys, josta keskustellaan ja todennäköisesti myös äänestetään Janakkalan valtuuston kokouksessa maanantaina.

Valtuusto päättää tuolloin kunnan talouden sopeuttamisohjelmasta, jonka vaikutukseksi on arvioitu 4,6 miljoonaa euroa tulevien kolmen-neljän vuoden aikana. Kunnanhallituksen esitys on, että valtuusto hyväksyisi säästöpaketin täsmälleen siten kuin se on esitetty.

Kouluasia kiistanalaisin

Sopeuttamispaketin kiistanalaisimmaksi kohdaksi on muodostunut maininta siitä, että kaikki kaksiopettajaiset koulut lakkautettaisiin yksi kerrallaan vuosina 2014–2017. Koulujen lakkauttamista ei kuitenkaan ole otettu huomioon euromäärissä, eli 4,6 miljoonan säästö saadaan kasaan ilman sitäkin.

Lisäksi sopeuttamisohjelmassa mainitaan, että koulujen lakkauttamisesta on tarkoitus päättää erikseen.

Perussuomalaiset ovat olleet eniten äänessä kouluasian takia.

– Pidämme erikoisena, että se on kirjattu mukaan säästöpakettiin. Meitä huolestuttaa, että ruvetaanko kouluja lakkauttamaan budjettipäätöksillä, sanoo perussuomalaisten ryhmäjohtaja Marko Ojanen.

Hän viittaa Löyttymäen koulun äskettäiseen lakkauttamiseen, josta edellinen valtuusto teki budjettipäätöksen. Tosin varsinaisen lakkautuspäätöksen teki nykyinen valtuusto huhtikuussa.

– Katsotaan, jos tämä asia saataisiin menemään nyt paremmin.

Koulumaininta pois

Kouluasia närästää myös keskustaa ja kokoomusta, tai ainakin osaa niiden valtuutetuista.

– Siihen 4,6 miljoonaan ei ole puuttumista, mutta maininnan kouluista haluamme pois, sehän ei edes kuulu niihin euroihin, sanoo keskustan ryhmäjohtaja Mikko Kautto.

– Jos se maininta jää sinne, se aiheuttaa vain epävarmuutta ja levottomuutta. Ei ole hyvä se, että laitettaisiin kaikki kyläkoulut ikään kuin löysään hirttoköyteen yhtä aikaa.

Kautto sanoo, että säästöpaketti sisältää paljon muutakin vaikeaa kuin kyläkoulut, kuten kotihoidon tuen kuntalisän pienentämisen.

– Se on kipeä asia, ja niin on moni muukin. Eihän niitä päätöksiä haluaisi tehdä, mutta jostakin meidän on otettava ja säästettävä.

Kunhan strategian mukaisia

Myös kokoomuksen ryhmäjohtaja Ari Laivola ihmettelee, miksi kyläkoulut mainitaan säästöpaketissa.

– Tällä hetkellä mun kantani on, että se koulumaininta otetaan sieltä pois.

Laivola muistuttaa olevansa kyläkoulujen kannattaja niin kauan kuin ne noudattavat kunnan palvelustrategiaa. Vuodelta 2006 oleva strategiahan määritteli kyläkoulun oppilasmääräksi vähintään 20 oppilasta.

Kaiken kaikkiaan Laivola kuitenkin kehuu säästöpakettia.

– Olen tyytyväinen, että tähän tartuttiin. En voi kaikkia tapoja hyväksyä, mutta talous on saatava tasapainoon, vaikka joudutaan kipeisiinkin leikkauksiin.

Koko paketti pitää hyväksyä

Demarien Rauno Kurki on sitä mieltä, että sopeuttamisohjelma pitäisi hyväksyä pakettina. Asiasta keskusteltiin vielä torstai-iltaisessa ryhmäkokouksessa.

– Siellä katsottiin, että koko paketti hyväksytään, kaikkine teksteineen, kertoi demariryhmän varapuheenjohtaja Reijo Löytynoja.

Vasemmistoliiton Jaana Kivistö sanoo, ettei ryhmä ole lyönyt lukkoon kantaansa kouluasiassa.

– Paitsi siinä, että tämä asia halutaan pitää mukana keskustelussa. Ei se voi olla asia, joka jää säästökeskustelun ulkopuolelle, koska kaikki asiat katsotaan.

Kivistö ei usko, että vasemmistoliitto tekee mitään varsinaista muutosesitystä säästöpakettiin.

– Mutta ponsiesityksiä saatamme tehdä.

Vihreiden Piia Marttinen sanoo, että vihreät ovat valmiit hyväksymään koko paketin.

– Kyllähän se kirpaisee, mutta luotan siihen, että virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat katsoneet säästökohteita tasaisesti. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic