fbpx
Kanta-Häme

Kyläkoulun juhlapäivä

Nummenkylän koululla järjestetään tekemistä ja tapahtumia ympäri vuoden. Tanssi- ja jumppakerhot kokoontuvat arkisin, kokouksia ja juhlia järjestetään kysynnän mukaan. Syksyllä koululla aloittaa myös äijäkerho.

Kesäkahvila on auki loma-aikaan joka päivä. Kyläyhdistyksen toiminta pitää yhteisöllisyyttä hengissä.

Nummenkylä ry:n puheenjohtajan Reija Nevalan mukaan renkolaiset ovat aktiivisia, ja kaikkea toimintaa saadaan pyöritettyä talkoovoimin.

– Tietysti aina toivoo, että vapaaehtoisia olisi enemmän. Ideointi on lähes kokonaan minun vastuullani. Nummenkylän seuratoiminnalla on suuri merkitys kyläyhteisölle.

Kyläläiset ovat tuoneet Nummenkylän koululle kirpputoritavaraa, jonka myyntitulot menevät yhdistykselle. Polttopuutkin kerätään kasaan talkoilla.

Kesäkahvilassa työskentelevät Heta Seppälä ja Sanni Salonen kävivät Nummenkylän viidettä ja kuudetta luokkaa ennen koulun lakkauttamista. Kesätöissä on kivaa, kun vanhoissa luokkahuoneissa on paljon muistoja.

– Olemme olleet täällä jo monta kesää. Tämä kesä on ollut vähän hiljainen, mutta täällä on silti aina kivaa, Salonen toteaa.

Lakkautetun kyläkoulun henki säilyy Nummenkylä ry:n ansiosta. Vuonna 2013 toimintansa lopettanut koulu on nyt vuokralla seuralla.

– Tänne monet tulevat tapaamaan ystäviään. Toimintamme saa väen liikkumaan, Nevala kertoo.

Nummenkylän koulun lakkauttaminen oli monelle kyläläiselle kova paikka. Kyläläiset ovat kuitenkin pitäneet huolta siitä, että tärkeäksi muodostunut yhteisö säilyy.

Marja-Leena Hakonen muutti perheensä kanssa Renkoon Nummenkylän koulun takia. Vanhin lapsista oli siirtymässä ala-asteelle, ja pieni ja tiivis kouluyhteisö oli tärkeä kriteeri.

– Täällä oli ihanteellista aloittaa koulutie. Koulun lakkauttaminen ei harmittanut vain meitä vanhempia, vaan myös lapsia. Onneksi ovia ei laitettu lopullisesti säppiin, Hakonen kertoo.

Hakonen toivoo, että toimintaan saataisiin enemmän nuoria. Yhdistyksen jäsenten keski-ikä on liian korkea.

Kyläpäivänä vietetyillä syntymäpäivillä ohjelmassa oli yhteislaulua, kakkukahvit, runonlausuntaa ja tanssiesityksiä. Tapahtumaan oli kutsuttu koulun vanhoja oppilaita 1930- ja 40-luvuilta. Kyläpäivässä esittäytyi Nummenkylä ry:n lisäksi muitakin seuroja, kuten metsästys- ja moottoripyöräseurat. HÄSA

Menot