Kanta-Häme

Kyläläiset eivät hevin luovu kouluistaan

Jos mikä, niin huoli kyläkouluista saa ihmiset liikkeelle. Janakkalan kunnantalon valtuustosali oli torstai-iltana tupaten täynnä väkeä, silti yleisöä riitti runsain määrin myös eteiseen.

Illan otsikkona oli Hevillä ei luovuteta, ja järjestäjinä olivat Heinäjoen, Tanttalan, Viralan ja Vähikkälän kylien asukkaat.

Vähikkälän ja Heinäjoen koulujen tulevaisuus on vaakalaudalla jo ensi vuonna, sillä budjettiesitys antaisi niille rahoituksen vain kevätlukukaudeksi. Syksyllä Vähikkälän oppilaat on tarkoitus siirtää Tervakosken kouluun ja Heinäjoen koululaiset Turenkiin.

Päätös runsaan viikon päästä

Valtuusto päättää budjetista runsaan viikon päästä, ja siksi keskustelutilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa valtuutettuja.

Enimmäkseen illan aikana oli äänessä kylien oma väki, ja niin oli puheenjohtajana toimineen  Jaana Lambergin mukaan tarkoituskin. Nyt haluttiin kuulla, mitä koulut merkitsevät kylien asukkaille.

Aivan ensimmäiseksi ääneen pääsivät oppilaat. He kertoivat, että kyläkoulu merkitsee heille metsää, jossa saa rakennella ja kiipeillä, nurmikenttää, jääkiekkokaukaloa ja sitä, että kaikki tuntevat toisensa, isot pelaavat pienien kanssa eikä ketään kiusata.

Jokaisesta kylästä yksi äiti piti puheenvuoron. Vähikkäläläisistä äänessä oli Suvi Pesonen, kuuden lapsen äiti, joka on paluumuuttanut Vähikkälään kahdeksan vuotta sitten.

– Koulu on meille ainoa kiinteä peruspalvelu ja syy siihen, miksi lapsiperheet ovat valinneet Vähikkälän asuinpaikakseen.

Pesonen muistutti, etteivät kyläkoulu ja kyläyhteisö ole irrallisia asioita.

– Ei kyläkoulujen lakkauttamien pysty pelastamaan Janakkalan kunnan taloutta.

Toimivatko kuljetukset?

Pesonen ja moni muukin puhuja oli huolissaan koulukuljetusten toimivuudesta.

– Koulumatkat ovat iso syy sille, miksi vastustamme koulumme lakkauttamista. Meillä on kokemuksia kuljetusten toimimattomuudesta. Reilu kahden tunnin työmatka olisi aikuisellekin raskas.

Tuula Hildénin nuorin lapsi käy Heinäjoen koulua, ja perhe asuu Mallinkaisilla. Hänkin on paluumuuttaja.

– Taistelu pikkukouluista on ollut jatkuvaa. Jo omat vanhempani ovat sen kokeneet. On henkisesti raskasta, kun pitää koko ajan taistella lähipalvelusta.

Heinäjoen koulutilat ovat Hildénin mukaan niin hyvät, että sinne voitaisiin päinvastoin kuljettaa oppilaita Turengista.

– Heinäjoella eri yhteisöt kuten VPK, kyläseura ja metsästysseura tekevät yhteistyötä koulun kanssa. Heinäjoella lapsista kasvatetaan vastuuntuntoisia ja toimeliaita kuntalaisia.

Myös Anna-Kaisa Virtanen Viralasta muistaa, että tappelu kyläkouluista on ollut jatkuvaa. Se oli tuttu asia silloinkin, kun hän aloitti Viralan koulun oppilaana vuonna 1988.

Hän sanoi, että pikkukoulussa opetus on juuri sellaista kuin tuleva opetussuunnitelmakin suosittelee.

– Miksi uutta opetussuunnitelmaa tukeva rakenne puretaan, ja lapset siirretään isoon kouluun, jossa joudutaan rahalla järjestämään pikkukoulujen oppimisympäristö, hän ihmetteli.

Tuttu ja turvallinen

Outi Koskinen Tanttalasta kertoi, että kylään on muuttanut nuoria perheitä ja uusia taloja on rakennettu.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kouluumme, sen tiloihin ja palveluihin. Se on tuttu ja turvallinen. On tärkeää, että lasten elinpiiri laajenee koululaiselle sopivin askelin.

Koskinen harmitteli myös suunnitelmaa siitä, että koulun valmistuskeittiöstä aiotaan tehdä jakelukeittiö.

– Onko siitä taloudellista hyötyä, sillä valmistuskeittiö remontointiin muutama vuosi sitten?

Muutama valtuutettukin oli illan aikana äänessä. Ainakin Maria Penttinen (kesk.), Seppo Hauta-aho (ps.), Eeva-Maria Tuominen (ps.) ja Erja Poutiainen (ps.) vakuuttivat äänestävänsä kyläkoulujen puolesta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) ei lupaillut mitään, mutta hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, ettei Vähikkälän kylä lopu siihen, vaikka koulu loppuisikin.

Viimeisten joukossa puheenvuoron piti Vähikkälän kouluun opettajaksi palannut  Janne Heikkonen. Hän kertoi kuulleensa puheita, joiden mukaan pikkukouluissa opettamisen laatu olisi heikompaa kuin isoissa kouluissa.

– Se ei pidä paikkaansa. Se on röyhkeä ja valheellinen väite. Ei ole vastakkainasettelua tässä asiassa isojen ja pikkukoulujen välillä.

Heikkonen sai aplodit. (HäSa)

 

 

OIKAISU 28.11.2014:

Korjattu opettajan nimi jutun lopussa.