Kanta-Häme

Kylät avautuvat koko kansalle kesäkuussa

Hämeen Kylät ry järjestää Avoimet Kylät -päivän Kanta-Hämeessä 9. kesäkuuta.

Tapahtuman tarkoitus on lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja esitellä kylien monipuolista toimintaa. Tapahtuma tarjoaa myös mahdollisuuden tutustu kyliin ajanvietto- ja asumispaikkoina.

Teemapäivä on täynnä erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Mukana on kaikkiaan 42 kantahämäläistä kylää ja 50 tapahtumaa.

Muun muassa Ryttylän Yksilammin ulkoilualueella ja Kakslammin luonnonsuojelualueella järjestetään ulkoilutapahtuma. Viralan kyläyhdistyksen laavulla ongitaan mato-ongilla ja nautitaan nokipannukahvit.

Sattulan kyläyhdistys ja Portaan-Ojaisten kyläyhdistys järjestävät opastetut kyläkierrokset. Alvettulan urheilukentällä pelataan Alvettula Futis -jalkapallokisat.

Teemapäivässä on mukana satoja talkoolaisia. Kanta-Hämeessä avoimen kyläpäivän kokoajana toimii Hämeen Kylät ry ja valtakunnallisesti Suomen Kylät ry.

Kyläkahviloita on muun muassa Nummenkylän ja Susikkaan kylätaloilla, Mallinkaisten kyläkoululla, Räyskälän Perunakuopassa ja Vähikkälän Suvipuodissa.

Kaloisten tukikohdassa, Rengossa voi nauttia keittolounaan. Taikuri Luttinen hauskuuttaa lapsia kello 13 ja 15. Nummenkylän kylätalon ja Ypäjänkylän Seuraintalon pihapiirissa lämpiää sauna.

Iittalassa vietetään naivistisen taideaseman avajaisia ja Härkätien Kynttilässä, Kuittilan kylässä eläinpäivää. Parolan aseman rompetori kerää sisustusbloggaajia, vanhan tavaran kauppiaita ja kotien aarrekätköjen myyjiä moneen makuun.

Avoimet Kylät -päivänä voi tutustua myös Vanhankosken mylly- ja sahamuseoon, Sepän pirttiin, Kalvolan kotiseutumuseoon tai Äijälän kotimuseoon.

Vihavuoden koskikahvilassa ja myllymuseossa vietetään Vihavuoden vaiheita kuvin ja kartoin -näyttelyn avajaisia ja julkaistaan Arja Ollilan Vihavuoden sukujen tarinoita -teos.

Tuuloksen Ruuttanäyttämö esittelee parhaita paloja kesän näytelmästään ”Kutupuuhia Kalajärvellä”. Illan voi päättää tansseihin Vojakkalan lavalla, Matkun kylätalolla tai Läyliäisten Perunarockissa.

Koko ohjelma löytyy verkosta https://avoimetkylat.fi/.