Kanta-Häme

Kylät ja niiden kaupat esillä lauantaina

Lauantaina on valtakunnallinen kyläkauppapäivä, johon osallistuu yli 900 pientä myymälää Suomen eri kolkissa.

Mommilan kyläpuodissa Hausjärven Hietoisissa on erityistä syytä juhlaan, kun kauppakiinteistö täyttää 120 vuotta. Se rakennettiin vuonna 1898 Mommilan kartanon maille, ja se palveli ilman keskeytyksiä liki 110 vuotta putkeen, kunnes viimeinen kyläkauppias sulki liikkeen alkuvuonna 2005.

Nykyinen kyläpuoti on auki nyt kolmatta kesää kesäkahvilana, kyläkauppamuseona ja vanhan tavaran myymälänä. Tämän kesän erikoisuus Mommilan kyläpuodin kahvilassa ovat elokuvista tutut aidot Uuno Turhapuron vaatteet, jotka näyttelijä Vesa-Matti Loiri on antanut sinne esille pantavaksi.

 

Kyläkauppapäivän järjestävä Päivittäistavarakauppa ry haluaa muistuttaa, että läheltä saatavat palvelut ovat ihmisille tärkeitä.

Järjestön mukaan kyläkaupat ovat jo nykyisin paikkoja, jonne verkkokaupan toimitukset voidaan toimittaa ja jossa ihmiset voivat nostaa käteistä rahaa pankkitililtään.

Päivittäistavarauppa ry nostaa esiin myös tulevaisuuden vision: kyläkaupat voisivat olla mukana myös julkisissa palveluissa esimerkiksi kirjastojen tai sosiaalipalvelujen ruokahuollon apuna.

– Kyläkauppa on oman kylän monipalvelukeskus, jonka merkitys on kokoaan suurempi niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin. Kesällä kyläkauppaan tulevat asiakkaiksi myös mökkiläiset ja muut kesäasukkaat, jotka saavat kaupassa käydessään kosketuksen oman kylänsä elämään, Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen maalailee tiedotteessa.

 

Tänä vuonna kyläkauppapäivän kanssa hynttyyt lyö yhteen myös Suomen Kylät ry:n järjestämä avoimet kylät -päivä, joka järjestetään niin ikään lauantaina.

Mukana on Kanta-Hämeestä kaikkiaan 43 kylää ja 51 tapahtumaa.

Tarjolla on muun muassa kirpputoreja Turengissa, Kalvolassa, Läyliäisissä, Parolan asemalla, Peräjoella ja Tuuloksessa.

– Tapahtumapäivä on hyvä muistutus siitä, että Suomessa on tuhansittain elinvoimaisia kyliä, ja toisekseen siitä, että tällainen yhdessä tekeminen lisää asukkaiden hyvinvointia kaikkialla, Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne muistuttaa tiedotteessa.

Kaikki lauantain kyläkaupat ja -tapahtumat osoitteessa http://www.avoimetkylat.fi/kylat-kartalla

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic