Kanta-Häme

Kylät on pantu kartalle

Jos haette sopivaa seurantaloa ensi kesän hääjuhliin, sellainen voi löytyä helposti – netistä Virtuaalipolun avulla. Maakunnasta vaihtoehtoja löytyy yhteensä peräti satakunta kappaletta, kun mukaan lasketaan myös Riihimäen ja Forssan seudut.

Keskiviikkona julkistettuihin Yhteisöllisyyden karttoihin on koottu tiedot maakunnan juhlataloista ja kokoustiloista, perustiedot maakunnan kylistä ja muun muassa kylien ja taajamien tonttitarjonnasta.

Lisäksi esittelyssä ovat EU:n maaseuturahoituksella pitkin pitäjiä saavutetut tulokset.

Kartat on tehty tavanomaisella ja helppokäyttöisellä googlemaps-sovelluksella.

– Toivomme, että kartoista on hyötyä tavallisille ihmisille, kesäasukkaille ja vaikka vasta paikkakunnalle muuttaneille, jotka haluavat tutustua asuinpaikkaansa ja maakuntaan, sanoo Kylä välittää -hankkeen Elina Leppänen.

– Hämeessä on paljon kaikenlaista, mutta siitä kaikesta ollaan turhankin vaatimattomia, Leppänen jatkaa.

Virtuaalipolkuun voivat kylätalojen ja muiden vastaavien ylläpitäjät ilmoittaa mahdollisesti vielä puuttuvia tietojaan.

Riihimäen seutu, Loppi ja Hausjärvi olivat Kykyä-hankkeen Anneli Vähätalon mukaan ”kartalla” jo vuosi sitten. Nyt on nettiin saatu tiedot myös muualta Kanta-Hämeestä, Hämeenlinnan ja Forssan seuduilta.

– Myös tietojen päivitys on kyläyhdistysten ja vastaavien harteilla, muistuttaa Vähätalo.

EU-rahoituksen tuloksia

Kanta-Hämeen maakuntakirjaston ja Hämeenlinnan kaupunki ylläpitävät Virtuaalipolkua.

– Virtuaalipolku osoittaa, että alkuaan EU-rahoitteiset hankkeetkin voivat jäädä elämään, sanoo Maija Lumme Hämeen ely-keskuksesta esitellessään karttaa, johon on koottu ensi vuoden lopussa päättyvällä maaseuturahoituskaudella saavutettuja tuloksia.

Maija Lumme kertoo, että kunnista on kuulunut epäilyksiä, ettei maaseuturahoituksella olisi saatu mitään aikaan.

– Rahoituksella on saatu paljon aikaan, vakuuttaa Lumme ja kertoo, ettei tätäkään tietoa ole ollut kootusti ja välttämättä edes ymmärrettävästi saatavilla ennen Yhteisöllisyyden karttoja.

Sieltä voivat epäilijätkin käydä tarkistamassa. Samalla maakunnassa on hyvä miettiä, mihin kaikkeen hyödylliseen rahoitusta voisi hakea seuraavalla ohjelmakaudella.

EU:n seuraava ohjelmakausi alkaa vuonna 2014.

– On hyvä katsoa, mitä naapurissa on saatu aikaan ja mistä voitaisiin ottaa oppia, sanoo Elina Leppänen.

Esimerkkejä maaseuturahoituksen aikaansaannoksista ovat monenlainen vesiensuojelu, liikuntahankkeet, kuten ”hiihtoharrastus nousuun Humppilassa” ja vaikkapa Monnin muskari ja Turkhaudan lintutorni. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

8.4.2020