Kanta-Häme

Kylien talkooväki esittelee voimansa

Markkinat siellä, pitäjän teemaviikko tuolla, teatteriesityksiä, näyttelyitä, iltatoreja, kesäkonsertteja, pitäjäjuhlia. Ilman kotiseutuyhdistysten toimijoiden talkootyötä useimmat näistä tapahtumista eivät onnistuisi.
 
Kotiseututalkoiden sesonki huipentuu torstaista alkaen Hämeenlinnan torilla ja Aulangolla, kun kaupunkiin kokoontuu Valtakunnalliset Kotiseutupäivät.
 
Kymmenet kotiseutuyhdistykset ja -seurat ovat ahkeroineet päivien järjestelyissä monin tavoin. Lukuisat vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi oppaina sekä kotiseutupäivien väen vastaanottajina ja palvelijoina
 
– Kotiseututyö perustuu kokonaan vapaaehtoisuuteen ja talkoohenkeen. Talkoohenkeä on tarvittu, ja sitä on onneksi riittänyt tässä maakunnassa, kiittää päivien pääsihteeri Elisa Göös.
 
Maakunnan seurat esittäytyvät
Perjantaina Hämeenlinnan torille levittäytyvät Kotiseutumarkkinat. Teltoissa esittelee toimintaansa ja myy tuotteitaan 20 Kanta-Hämeen eri puolilta saapuvaa yhdistystä ja kotiseututoimijaa.
 
Mukana ovat muiden muassa Hauho-Seura, Hausjärvi-Seura, Hämeenlinna-Seura, Janakkala-Seura, Kalvola-Seura, Lammi-Seura, Loppi-Seura, Renko-Seura, Wanaja-Seura sekä Hämeen Mobilistit ja Hämeen kyläaktivaattorit. Torilla nähdään myös Hämeen Heimoliiton muhkea teltta.
 
– Aina silloin tällöin kuulee kysyttävän, että mitä ne kotiseutuyhdistykset oikein tekevät. Kotiseutumarkkinoilla on erinomainen mahdollisuus saada vastaus tähän kysymykseen, pääsihteeri Göös suosittelee.
 
Omat perinteet ja tapahtumat
Hämeenlinnassa ja ympäryskunnissa toimii lukuisia aktiivisia kotiseutuyhdistyksiä, joilla jokaisella on omat perinteensä ja kesätapahtumansa.
 
Lammilla monien tapahtumien Lammi-Viikko on vielä edessä. Ohjelmaa piisaa itse asiassa kymmenelle päivälle torstaista 21.8. sunnuntaihin 31.8.
 
– Viikko järjestetään nyt viidennen kerran, ja vuosi vuodelta ovat verkostot laajentuneet. Tärkeintä on lisätä lammilaisten toimijoiden yhteistyötä ja yleistä yhteisöllisyyttä ja saada myös kesäasukkaat mukaan, kertoo Sydän-Lammin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Sandelius.
 
Mukana viikon järjestelyissä on myös muun muassa Lammi-Seura, joka kutsuu kansallispukujen omistajat mukaan Kansallispukujen Tuuletuspäivään Turvantaloon sunnuntaina 24.8.
 
Avajaisissa myös Rengon seura
Yksi maakunnan mittavimmista kotiseutuhenkisistä tapahtumista oli tänäkin vuonna viikko sitten päättynyt Renko-Viikko, joka keräsi taas tuhatmäärin kansaa kirkonkylälle.
 
– Vetovastuu viikosta on yrittäjillä, mutta kyllä Renko-Seura on ollut vahvasti mukana. Seura järjestää Jaakon juhlan, jonka tärkeä ohjelmanumero on kunnan omasta historiasta ammentava näytelmä, kertoo Renko-Seuran puheenjohtajana neljättä vuotta toimiva Antti Leinikka
 
– Siinä oli kova homma.
 
Renko-Seuran toiminnasta vetovastuun kantaa hallitus, mutta kun talkoolaisia tarvitaan, saadaan kokoon 20–30 reippaan joukko.
 
Kotiseutupäivien avajaisissa perjantaina esiintyy muun muassa Renko-Seuran ryhmä, joka näyttelee katkelman tämänvuotisesta juhlanäytelmästään Sodan varjosta valoon.
 
Myös Rengon Eläkeläisyhdistyksen laulajat esiintyvät avajaisissa. (HäSa)
 
Valtakunnalliset Kotiseutupäivät Aulangolla ja keskustassa 7.–10.8.
 
 
Tuula Heinänen

Menot