Kanta-Häme

Kylille tarvitaan pian nikkareita ja senioriseuralaisia

Nyt hämäläinen seura ja yhdistys voi palkata oman työntekijän. Palkkaraha tulee työvoimatoimistolta ja koko paperisodan hoitaa Hämeen kylät -yhdistyksen Tarmokas-hanke.

– Näin kaksi vuotta työttömänä olleet ja yhdistyskentän tekemätön työ saadaan kohtaamaan. Tässä hankkeessa yhdistyksen ei tarvitse osata muuta kuin maksaa työntekijän palkka, kertoo Tarmokas-hankkeen työvalmentaja Mika Ågren.

Malli toimii jo kuudetta vuotta Forssan seudulla, jossa Lyhty-hanke auttaa yhdistyksiä jo kymmenien ihmisten työllistämisessä.

Kyläemännälle saadaan jatkoa Sajaniemessä

Kun uutta hanketta on kierretty esittelemässä Hämeenlinnan ja Riihimäen seutukunnilla, töitä ja tekemistä näyttää löytyvän. Hankekoordinaattori Heli Laurikainen kertoo ainakin Lopen Vojakkalassa ja Sajaniemessä sekä Hausjärvellä Ryttylässä löytyvän työtä.

– Sajaniemen kylätalolle on jo vuosi sitten palkattu Kyläapu-hankkeen turvin kyläemäntä. Siellä aiotaan nyt palkata edelleen työntekijä Tarmokas-hankkeen avulla, Mika Ågren sanoo.

Sajaniemen kyläemäntä pyörittää kylätaloa, koordinoi ja järjestää tapahtumia, leipoo ja toimii kyläläisten apuna. Vojakkalassa on tarvetta erilaisiin raivaus- ja ympäristönhoitotöihin, tanssilavan ympäristön hoitoon ja tapahtumien koordinointiin.

Tekijälle parin tonnin kuukausipalkka

– Työt voivat olla yhtä hyvin yhdistyksen omaa hallinnollista työtä kuin konkreettista kyläapua, seniorien seuranpitoa, siivousta tai pullanpyöritystä. Työtä, jota riittää ainakin 25 tuntia viikossa vähintään kuudeksi kuukaudeksi, korostaa Mika Ågren.

Kaksi vuotta työttömänä olleelle palkkatukityö merkitsee enintään 2 000 euron suuruista tilipussia kuussa.

Yhdistys saa työttömän työntekijän palkkaamiseen 12 kuukauden ajan sataprosenttista palkkatukea. Seuraavan vuoden ajaksi tuki laskee 30 prosenttiin.

Yhdistys pääsee valitsemaan itse työntekijän joko TE-keskuksen esittämistä tai muuten tutuista työttömänä olevista tarmokkaista ehdokkaista. Vähintään puolen vuoden palkkatukijakson jälkeen työntekijä saa jälleen ansiosidonnaista päivärahaa.

Tarmokas-hanketta esitellään lähiviikkojen aikana edelleen hämäläiskunnissa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic