Kanta-Häme Hämeenlinna

"Kyllä tätä on odotettu" – Hämeenlinnalaiset löysivät oitis maauimalan ja torikahvilat kun rajoitukset höllenivät

Koronarajoituksia alettiin purkaa Suomessa tänään. Hämeenlinnassa ihmiset näyttivät suhtautuvan rajoitusten purkamiseen vielä maltillisesti. Keväällä hyväksi todettua ulkoilua aiotaan jatkaa läpi kesän.
Veijo Tuhkasaari juhlisti kesäpäivää ja koronarajoitusten höllentämistä torilla jäätelöllä ja Renne Toivasen kanssa rupatellen.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä aloitettu koronarajoitusten purkaminen ei näyttäytynyt Hämeenlinnassa puolen päivän aikaan silmiinpistävänä erona aiempaan.

On mahdotonta sanoa, ovatko ihmiset liikkeellä kauniin kesäpäivän, kesäloman, vai nimen omaan koronarajoitusten höllennyksen seurauksena.

Valtioneuvoston linjausten mukaisesti esimerkiksi ravintolat ja kahvilat saavat päästää asiakkaita sisätiloihin turvavälit huomioiden, harrastus- ja liikuntapaikat avata oviaan. Kokoontumisrajoitus koskee jatkossa 50 henkilöä.

Torilla rupateltiin ja kahviteltiin

Hämeenlinnan torilla on juuri ennen puoltapäivää noin satakunta ihmistä.

Työkaverit Pirjo Haaja ja Sonja Heinonen törmäsivät sattumalta torilla ja viettivät yhteistä juttuhetkeä kahvikupin äärellä.

– Hienolta tuntuu, kaupungissa kuuluu olla torielämää ja sosiaalista toimintaa, Haaja kommentoi koronarajoitusten purkamista.

Haajan kuvailee koronakevättä osin kurjaksi ja kuin pisteenä i:n päälle, hän loukkasi polvensa ja odottaa leikkaukseen pääsyä.

– Polvi hidastaa sekin nyt peruselämää, mutta siinähän se menee koronakevään jatkona, nainen naurahtaa.

Haaja aikoo nauttia kesästä, heti kun polvi sen sallii, veneillen, meloen ja sup-lautaillen.

Pirjo Haaja (vas) ottaa alkaneen kesän innolla vastaan. Kevättä varjosti koronaepidemian lisäksi polvivamma. Heti kun polvi paranee, aikoo Haaja nauttia kesästä vesillä. Kuva: Riku Hasari
Pirjo Haaja (vas) ottaa alkaneen kesän innolla vastaan. Kevättä varjosti koronaepidemian lisäksi polvivamma. Heti kun polvi paranee, aikoo Haaja nauttia kesästä vesillä. Haaja ja Sonja Heinonen sekä koirat Lulu ja Lotta nauttivat kesäkuun ensimmäisestä päivästä Hämeenlinnan torilla. Kuva: Riku Hasari

Veijo Tuhkasaari ja Renne Toivanen viettivät aamupäivää torin penkillä rupatellen. Toivanen odotteli vaimoaan, joka osallistui Hämeensaaren puistossa järjestettyyn jumppaan, jossa miehen mukaan näkyi olevan mukavasti osallistujia.

Miehet ovat helpottuneita, kun kesästä saa nyt oikein luvan kanssa nauttia vapaammin muutenkin kuin vain kotona istuskellen.

– Kotona olo alkoi jo rasittaa. ihminen haluavat olla kontaktissa toisten kanssa ja liikkua, Tuhkasaari sanoo.

Toivasen mukaan kotona jo seinät alkoivat kaatua päälle. Miestä jäi harmittamaan keväältä peruuntuneet vesijumpat ja eläkeläisretket.

Kesän miehet aikovat viettää tiiviisti mökeillään.

Carita ja Jan-Anders Pietiläisen kesään korona ei tuo isoja muutoksia. Tämä ei ole meille poikkeuksellinen kesä, vaan teemme sitä samaa, mitä normaalistikin eli ulkoilemme ja liikumme paljon. Kuva: Riku Hasari
Carita ja Jan-Anders Pietiläisen kesään korona ei tuo isoja muutoksia. – Tämä ei ole meille poikkeuksellinen kesä, vaan teemme sitä samaa, mitä normaalistikin eli ulkoilemme ja liikumme paljon. Kuva: Riku Hasari

Carita ja Jan-Anders Pietiläinen testasivat upouutta koripalloa Hämeensaaressa, sillä välin kun perheen tyttäret olivat käymässä muualla. Koska leikkipuisto olikin kiinni, vaihtui perheen ulkoilu lennossa koripallokenttään.

Koska osa perheenjäsenistä kuuluu riskiryhmään,  aikovat he vältellä ravintoloita ja kahviloita. Ulkona syöminen tarkoittaa heille piknikkiä esimerkiksi uimarannalla.

Lähiseudun kohteet haltuun ja kotimaan matkailua

Karita Toivanen, Susanna Valtonen ja Riitta Kuivasaari noutivat työpäivälounaan Cafe Kukosta.

Triathlonia harrastava Valtonen on innoissaan, kun liikuntapaikat avautuvat ja maauimalaan pääsee.

Toivasella ei ole vielä suurta hinkua päästä ravintolan sisätiloihin syömään. Hänen keväänsä on kulunut kesämökillä etätöissä ja ulkona retkeillen.

– Ajattelimme ottaa kaikki lähiseudun kohteet haltuun, jossa on aina pitänyt käydä, mutta ei ole saanut aikaiseksi.

Kuivasaari aikoo tutustua kesällä kotimaan kohteisiin moottoripyöräillä. Hän jatkaa liikuntaharrastuksiaan ulkona, kuntosalille hän ei aio vielä palata.

Karita Toivasen (vas), Susanna Valtosen ja Riitta Kuivasaaren arkea kulunut kevät ei mullistanut. Kolmikon liikunnalliset harrastukset eivät juurikaan ole rajoituksista kärsineet. Tosin Kuivasaari kertoo kaipaavansa ystäviään ja lastenlastaan. Kuva: Riku Hasari
Karita Toivasen (vas), Susanna Valtosen ja Riitta Kuivasaaren arkea kulunut kevät ei mullistanut. Kolmikon liikunnalliset harrastukset eivät juurikaan ole rajoituksista kärsineet. Tosin Kuivasaari kertoo kaipaavansa ystäviään ja lastenlastaan. Kuva: Riku Hasari

Maauimala löysi uimarinsa heti

Maauimalan lipunmyynnin ovelle on muodostunut pieni jono jo ennen avaamista.

Samu Kantomaa on äitinsä Sari Uusitalon ja kavereidensa Tim ja Joel Ojalan  valmiudessa jonon kärjessä. Sisään otetaan vain 200 uimaria ja uintiaika on rajoitettu neljään tuntiin.

– Ehkä tänä vuonna tästä voisi tulla jopa harrastus, kun ei ole enää muita harrastuksia, Joel Ojala pohtii.

Hän kertoo kauhistuneensa jo keväällä koronan alettua ja sulkiessa paikkoja, että onko maauimalakin kiinni koko kesän.

– Minä luotin siihen, että se aukeaa, pikkuveli toteaa.

Samu Kantomaa (etualalla) sekä Tim ja Joel Ojala (takana) aikovat ottaa maauimalan avautumisesta kaiken ilon irti. Siitä saattaa Joelin mukaan tulla jopa uusi harrastus. Kantomaa on ehtinyt uida järvessä jo kymmen kertaa. Hän vinkkaa, että vesi on kylmää vain aluksi, kastautumisen jälkeen se on jo lämmintä. Kuva: Riku Hasari
Tim Ojala (etualalla), Samu Kantomaa  ja Joel Ojala (takana) aikovat ottaa maauimalan avautumisesta kaiken ilon irti. Siitä saattaa Joelin mukaan tulla jopa uusi harrastus. Kantomaa on ehtinyt uida järvessä jo kymmenen kertaa. Hän vinkkaa, että vesi on kylmää vain aluksi, kastautumisen jälkeen se on jo lämmintä. Kuva: Riku Hasari

Aivan yhtä ilahtuneita maauimalan avautumisesta ovat työkaverit Virve Lehmus ja Minna Korvakangas, joista jälkimmäinen korkkasi ensimmäisenä vesijuoksuradan.

– Kyllä tätä on odotettu, nainen huokaa.

Kaksikko käy normaalisti työpäivien ruokatauolla vesijuoksemassa kahdesta kolmeen kertaa viikossa.

– Tämä on ihana paikka vesijuoksuun, sillä rata puolet pidempi kuin uimahallissa.

Naisia mietitytti etukäteen, onko uimalassa isompiakin rajoituksia ja vaikuttavatko ne miten heidän vesijuoksuunsa.

– Olen lukenut lehdistä, että uimahallissa on pieni tartuntatodennäköisyys, joten tulin turvallisin mielin, Lehmus sanoo.

Minna Korvakangas (vas) ja Virve Lehmus hyödyntävät työpäivän ruokatauon vesijuoksuun maauimalassa. Mahdolliset tiukat rajoitustoimet mietityttivät naisia etukäteen, mutta ainakin kello 12 heillä riitti väylää altaassa.

Lue myös: Rajoitukset hiertävät hämeenlinnalaisravintoloitsijoita – Ohjeistus koetaan epäselvänä ja hankalana (1.6.2020)

Lue myös: Hämeenlinnan Kortteli2- taidekeskus aukeaa uudelleen – Aukioloaikaa on jatkettu kahdella kuukaudella (1.6.2020)

Päivän lehti

6.7.2020