Kanta-Häme

"Kyllähän se läikähti"

Tänä vuonna myönnettävistä 13 vapaudenrististä yksi saatiin myös Kanta-Hämeeseen. Janakkalassa asuva, Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Satu Mustalahti kertoo saaneensa tietää saamastaan kunnianosoituksesta vasta tänään.

– Ensimmäinen kutsu saapua Ritarihuoneelle ei paljastanut paljoakaan, vain sen, että minulle on osoitettu jonkinlainen kunnianosoitus. Kun ymmärsin kyseessä olevan 4. luokan Vapaudenristi, kyllähän se läikähti. Ihan ensimmäiseksi oli pakko soittaa miehelle, Mustalahti kertoo nauraen.

Varusmiesten hyvinvoinnin puolesta

Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkki jaetaan maanpuolustuksen hyväksi tehdyssä työssä ansioituneille.

Mustalahden kaiken kaikkiaan 33 vuoden mittainen sotilaskotiura alkoi, kun 17-vuotias Mustalahti tuurasi sotilaskotisisarena toimineen äitinsä työvuoroja.

– Sotamiehet olivat tuolloin kanssani suurin piirtein samanikäisiä. Ensimmäinen työtehtäväni oli kartuttaa sotilaskodin musiikkikirjaston levykokoelmaa, ja saimme sinne meidän ikäistemme suosimia levyjä, kuten Eppuja, Pink Floydia ja The Whota.

Mustalahti sanoo sotilaskodin olevan kahvilatoiminnan lisäksi myös matalan kynnyksen keskustelupaikka sekä kodinomainen tila, jonne voi tulla purkamaan tuntojaan.

Työn tärkeyden Mustalahti kertoo huomaavansa joka kerta ajaessaan syysräntäsateella kentälle, ja ojentaessaan kuuman kahvikupin kylmiin sotamiehen kouriin – tai saadessaan sähköpostin, jossa keskeyttämistä harkinnut nuori mies kertoo selvinneensä armeija-ajasta kunnialla, selvitettyään ajatuksiaan ensin sotkussa.

Mieli vetää kentälle

Lähes 6000 jäsenen kokoisen, naisvaltaisen yhdistyksen puheenjohtajuus vie kaiken vapaa-ajan, ja käy välillä lähes leipätyöstä. Palkkatyökin Mustalahdella silti on, sillä hän toimii Lihateollisuuden tutkimuskeskuksessa projektipäällikkönä.

Mustalahti kertoo sotilaskotitoiminnan olevan harrastus, joka imaisee mennessään.

– Vapaa-ajan ongelmia minulla ei juuri olekaan!

Kunhan puheenjohtajuuskausi päättyy, Mustalahti haaveilee paluuta kentälle, erityisesti leipomon puolelle.

– Olen harjoitellut munkinpaistoa jo ahkerasti. (HäSa)