Kanta-Häme

Kylläinen ja värikäs Hämeenlinna

Hämeenlinna näyttää värikkään ja konstailemattoman puolensa Taidekeskus Kettukin Hämeenlinna-näyttelyssä.

Katri Stenbergin ja Ahti Isomäen ohjauksessa Kettukin ja Vanajaveden opiston kehitysvammaisten taideryhmä on työstänyt viime syksystä asti Hämeenlinna-teemaa.

Valokuvia apua käyttäen kehitysvammaiset ovat maalanneet Hämeenlinnaa, Turenkia ja Hattulaa. Maalauksissa on kuvattuna muun muassa linna, Aulanko, näkötorni ja kaupunkigin huvimajoja ja rakennuksia. Tauluihin on ikuistettu myös merkkihenkilöitä, kuten Irwin ja Paleface.

Erityisesti Aulangon ”Onnen temppeli” innoitti taiteilijoita maalauksellisesti, mutta myös nimeämään sitä uudelleen. ”Rakkauden pömpeli” ja ”Lemmen kutsu” komeilevat töiden niminä.

– Aika monella kehitysvammaisella on paikkoja, joissa he eivät ole käyneet. Heitä kuljetetaan taksilla paikoista toiseen, mutta merkittävät kohteet saattavat jäädä käymättä. Suhde kotikaupunkiin on erilainen kuin meillä muilla, jotka pääsemme itse tutustumaan kaupunkiin, pohtii Stenberg.

Kankaita Walesista

Näyttelyyn on kutsuttu kansainvälisiä osallistujia Celf o Gwmpas -organisaatiosta Walesista. Kettukin taideohjaajat Saara Piispa ja Kikka Jelisejeff kutsuttiin Walesiin opettamaan taiteilijoita erityisryhmien ohjauksessa. Samalla Piispa ja Jelisejeff pitävät muutaman työpajan.

Kikka Jelisejeffin tekstiilityöpajassa teemana olivat luonto ja luonnonmuodot. Jelisejeff vei Suomesta prässättyjä lehtiä ja Walesissa kerättiin lisää materiaalia luonnosta. Luonnon innoittamana syntyi yksilöllisiä kankaita, joita on nyt esillä näyttelyssä. (HäSa)

Taidekeskus Kettukin Hämeenlinna-näyttely avoinna 26. elokuuta asti Kehräämössä Verkatehtaalla.

Menot