Kanta-Häme

Kylmäkalusteilla kohti Pohjolaa

Kylmälaitteita valmistava Coolcenter Forssa Oy tavoittelee uusia merkittäviä tuotantosopimuksia. Forssalaisyritys perustaa toimintansa muutaman tukijalan, erikoistuotteen, varaan.

– Näkymät ovat positiiviset, vaikka puolta vuotta kauemmas ei nykytilanteessa näekään, sanoo toimitusjohtaja Kauko Korko.

Viimevuotinen liikevaihto oli yrityksen tähänastisen historian paras. Lisäksi yhtiö on myynyt täksi kevääksi jo 80 prosentin verran viime vuonna toteutuneesta liikevaihdosta. Yhtiö on alkuvuosinaan kehittänyt uusia tuotteita ja kylmälaiteratkaisuja, mikä on nakertanut kassaa, mutta Korko luottaa yhteiskumppaneiden avulla solmittavan isompia sopimuksia.

Viinikaappeja

Coolcenter Forssa Oy pyrkii yhteistyössä kylmäkalusteiden valmistajayhtiö Norpen kanssa saavuttamaan oman siivunsa Pohjoismaiden kylmälaitemarkkinoista.

Ruotsalaiselle ICA-päivittäistavaraketjulle Coolcenter on toimittanut satakunta sähkölukollista noutoautomaattiyksikköä. Noutokylmiöautomaatit ovat myös Coolcenterin suunnittelemia asiakkaan toivomusten perusteella. Erilaisille noutoautomaateille on povailtu valoisaa tulevaisuutta ruuan nettitilaustrendin noustessa.

Viinikaappien valmistuksen forssalaisyritys aloitti keväällä 2010 ostettuaan tuotemerkin, sen varaston ja asiakaskontaktit tamperelaiselta Multicoolilta.

Premium-luokan viinikaappia on modifioitu sarjatuotantoon sopivaksi, mutta sen myyntivalttina on Korkon mukaan yhä räätälöitävyys. Suurin asiakas on Alko, joka on pitänyt viime vuodet Coolcenteriä kylmälaitetoimittajanaan.

Pakastavia vessoja

Pakastavat käymälät ovat kuuluneet Coolcenter Forssan tuotantoon alusta saakka. Ne eivät aikanaan sopineet Helkama Forsteen konseptiin. Coolcenter valmistaa pakastavia käymälöitä kolmelle eri merkille yhteensä 500–600 kappaletta vuodessa. Yritys on saanut ely-keskuksen tukea vientikanavien aukaisuun Pohjoismaihin ja Baltiaan.

Sähkökäyttöinen pakastava käymälä on tarkoitettu kesäasuntoihin tuomaan asumismukavuutta tai vaikka vanhukselle yöastiaksi, jos varsinainen vessa on eri kerroksessa kuin makuuhuone. Se kestää nelihenkisellä perheellä noin viikon käytön ennen tyhjentämistarvetta.

Hajuttomuuden takaa Korkon mukaan 15 asteen pakastuslämpötila. Kun laitteen maatuva jätesäkki täyttyy, jäisen jätteen voi heittää kompostiin tai haudata maahan. Maatuminen nopeutuu, jos tehtyjen jätösten päälle ripottelee kuorihaketta,

Lääkejääkaappeja

Markkinamahdollisuuksia olisi myös terveydenhoidon suunnassa. Viime vuonna Coolcenter suunnitteli ja valmisti yhteen keskussairaalaan 44 paria lämpö- ja kylmäkaappeja.

Kylmäkaapit vastaavat jääkaappeja, mutta lämpökaappien on pysyttävä ruumiinlämmön mukaisesti 37 asteessa yhden asteen tarkkuudella. Kauko Korko toivoo, että hyvä yhteistyökumppani löytää kehitystyölle kansainvälisiä markkinoita.

Yhtenä lisänä on lääkejääkaappien valmistus sairaaloille, terveyskeskuksille ja vanhustenhuoltoon. Varsin suuri tilauskanta on Ruotsiin valmistettavilla nuuskajääkaapeilla.

– Töitä ei ole niin paljon, että olisi varaa valita mitä tehdä, Korko tuumii.

Coolcenterin yksi tuotanto sai hiljan televisionäkyvyyttä Nelosen HS-uutisissa, kun helsinkiläinen taloyhtiö perusti kaupallisen viinikellarin entisiin kellaritiloihin. Coolcenter valmisti tilaan mittatilauksena kymmenittäin viinihyllystöjä.

Vanhasta viisastuneena Coolcenter Forssa Oy ei ole lähtenyt kilpailemaan panimopuolen kylmäkaappien valmistuksessa. Ala on perin kilpailtu. (HäSa)