Kanta-Häme

Kylmiltään kuumaan paikkaan

Hattulalainen Heimo Miettinen (kd.) ei saanut ainakaan pehmeää laskua kunnan luottamustehtäviin. Ensimmäisen kauden valtuutettu nimettiin vaalien jälkeisissä neuvotteluissa sivistyslautakunnan puheenjohtajaksi.

Heti ensimmäisessä lautakunnan kokouksessa edessä oli Rahkoilan koulun lakkautussuunnitelma. Lautakunta lähetti esityksen eteenpäin tiukan äänestyksen jälkeen, ja täpärästi se meni läpi myös valtuustossa viime viikolla.

Rahkoilassa olisi tarvittu aikalisä

Miettinen äänesti valtuustossa lakkautusta vastaan, ja lautakunnan kokouksessakin hän olisi ollut aikalisän kannalla.

– Minä en vastustanut kummassakaan äänestyksessä koulun lakkauttamista sinänsä, vaan ajankohtaa. Meillä ei ole vielä varmuutta uuden koulun kaavasta, piirustuksista eikä rahoituksesta, joten pidin lakkautusaikataulua turhan nopeana.

Miettinen sanookin, että nyt pahin kauhuskenaario olisi sellainen, että Hurttalan koulun tiloja menisi entistä enemmän käyttökieltoon.

– Jos niin käy, niin kunnan on todennäköisesti etsittävä väistötiloja Rahkoilan lakkauttamisen jälkeen ennen mahdollisen uuden koulun valmistumista.

Miettinen sanoo toisaalta ymmärtävänsä hyvin sen, että säästöjä tarvitaan.

– Pienet koulut eivät ole välttämättä kustannustehokkaita. Mutta sitä pohdin, olisiko Merven maakauppojen sijaan pitänyt kaavoittaa tontteja Rahkoilan koulun ympäristöön.

Lautakuntiin lisää asiantuntijoita

Miettinen on koulutukseltaan insinööri, mutta hän on työskennellyt pitkään opettajana ammatillisissa oppilaitoksissa. Nykyään hän toimii ammattiopisto Tavastian kone-, metalli- ja sähköpuolen ammattiaineiden lehtorina.

– Pidän hyvänä sitä, että olen sivistyslautakunnassa ammattiosaamiseni perusteella. Lautakunnissa pitäisi olla enemmänkin aina kyseisen alueen asiantuntemusta.

Hattulassa on juuri käynnistymässä selvitystyö kunnan oman lukion tulevaisuudesta. Lukio halutaan säilyttää, mutta nyt mietitään, voisiko sen ylläpitäjänä olla esimerkiksi koulutuskuntayhtymä Tavastia.

– Minä jäävään itseni tästä selvitystyöstä työpaikkani takia, Miettinen sanoo.

Miettinen, eli Hemi, kuten häntä kutsutaan, pitää sivistyslautakunnan puheenjohtajan paikkaa loistavana, koska siinä pääsee heti asioiden ytimeen.

– Toisaalta olisin toivonut, että olisin vaikka yhden kauden voinut seurata kunnallispolitiikkaa vähän sivummalta.

Ainakaan työt eivät lopu

Hän ei ole aiemmin ollut mukana politiikassa millään lailla, eli valtuustopaikkakin oli jonkinmoinen yllätys. Miettinen kertoo, että muutama tuttava ilmoitti äänestävänsä häntä, jos hän asettuu ehdokkaaksi.

– Siitä se lähti. Kristillisdemokraatit oli minulle itsestään selvä valinta oman arvomaailmani takia.

Hattulassa on vireillä paljon muutakin koulupuolella, kuten yhtenäiskoulun selvitystyö. Esillä on ollut myös pienten koulujen hallinnollinen yhdistäminen.

– Hommat eivät ainakaan lopu, varsinkin kun vapaa-aikatoimi siirrettiin sivistyslautakunnalle ja varhaiskasvatuksen siirtoa suunnitellaan.

Uudesta kunnanjohtajasta Heidi Rämöstä Miettinen sanoo, että tämä on pannut asioihin vauhtia.

– Ja hän tuntee esimerkiksi rahoitusasiat ja EU-tukimahdollisuudet hyvin. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic