Kanta-Häme

Kylpyläreissu tuli kalliiksi

Eläkkeellä oleva Finnairin lentokapteeni Ilpo ”Ipi” Vehkamäki piipahti neljä vuotta sitten vaimonsa Raijan kanssa kylpemään Aulangolle. Käynti tuli nurmijärveläisparille kalliiksi, sillä samalla reissulla he innostuivat ostamaan kylpylän vierestä loma-asunnon.

– Kävelimme rannalla ja huomasimme huoneistojen rakennustyömaan. Ensin luulimme, että niiden tekemistä vasta aloitellaan, mutta saimmekin esitteistä selville, että taloja oli jo valmiina. Tulimme pian uudelleen ja kiersimme katsomassa vapaat asunnot. Miellyimme heti kulmahuoneistoon, josta näkee joka ikkunasta järvelle. Olimme ensimmäisten joukossa, jotka ostivat Aulangonrannasta loma-asunnon, Ipi kertoo.

Ennen Aulangon-vierailua perheellä ei ollut aikomustakaan hankkia minkäänlaista vapaa-ajanviettopaikkaa. Hämeenlinnakaan ei ollut heille ennestään yhtään tuttu kaupunki.

– Vaimo vähän empi, mutta itse tiesin heti, että haluan ostaa juuri tämän asunnon, isäntä hymyilee.

Päätökseen vaikutti oleellisesti se, että Aulangolla on liikuntaa harrastavalle pariskunnalle runsaasti tekemistä: golf, lenkkipolut, pyöräilyreitit, vesiliikuntapaikat, kuntosali, keilarata. Lisäksi ravintolapalvelut ovat nurkalla.

– Myös keskusta, teatteri, konsertit, kaikki on lähellä, eikä kaupunki ole liian iso. Nurmijärvellä on vain kukkakioski ja hautaustoimisto, sieltä on melkein lähdettävä aina Helsinkiin, Ipi naurahtaa.

Golf ja suunnistus

Pohjanmaan Alajärveltä kotoisin oleva Ipi on aikaisemmin ollut aktiivinen ja menestynyt suunnistaja. Lajin pariin hän löysi jo 10-vuotiaana. Myöhemmin hänet valittiin muun muassa Uudenmaan piirin parhaaksi junioriksi. Hämeenlinnassa hän on aloittanut suunnistuksen uudelleen, ihan vain huvimielessä mutta silti hieman paikallisesti kilpaillenkin.

Ipi on myös vanha golfari. Hän aloitti pelaamisen jo 1980-luvulla Tuusulassa. Raija puolestaan innostui pallon lyömisestä vasta Hugo-kentällä, joka on aivan Aulangon loma-asuntoalueen vieressä.

– Nyt vaimo on jo innokkaampi golfaamaan kuin minä. Mieluiten pelaamme 9-reikäisellä kentällä, se sopii meille paremmin kuin 18-reikäinen kenttä.

Työvuosinaan Ipi tapasi golfata ajankuluksi lentomatkoilla, kun miehistö viipyi kaukomailla pitkiäkin aikoja lentojen välillä. Hänen mukaansa lentäjissä on aika paljon lajin harrastajia.

Lentokapteenina Ipi on istunut lähes kaikkien konemallien ohjaimissa, paitsi Caravellen ja ATR:n. Hän on toiminut urallaan myös muiden lentäjien kouluttajana. Työssä tulivat tutuiksi eri mantereet Australiaa lukuun ottamatta.

– Kiinaan ja Japaniin lennettiin paljon reittejä. Kaikkiaan lentotunteja kertyi 17 500. Nyt kun olen eläkkeelle, en juuri jaksa matkustella lentokoneella. Mieluummin olen ohjaamossa kuin matkustamossa.

Kaikki viikonloput

Hämeenlinnaan Vehkamäen perheen auto kaartaa 45 minuutin ajomatkan Nurmijärveltä aina kun mahdollista. Varsinkin golfin parista he ovat saaneet runsaasti uusia tuttavia, joten olo Vanajaveden rannalla on alkanut tuntua hyvinkin kotoisalta.

– Vietämme Aulangolla kaikki viikonloput ja kesällä viikotkin. Olemme löytäneet paljon uusia eri-ikäisiä ystäviä, ja alueella on asukkaiden kesken hyvä yhteishenki. En tiedä, vaikka joskus hankkisimme vakiasunnonkin Hämeenlinnasta. Harmi, että lomahuoneistossa ei saa olla kirjoilla, Ipi pohtii.

Aulangonrannan talot on Ipin mukaan rakennettu loistavasti varsinkin äänieristyksen kannalta; naapurustosta ei kuulu kerrassaan mitään ääniä.

– Asunto on mukava. Lapset ja vieraitakin mahtuu käymään.

Vehkamäkien kolme tytärtä ovat jo aikuisia, mutta nuorin tytär, joka kirjoittaa tänä keväänä ylioppilaaksi, asuu vielä kotona. Hänelle loma-asunto on tarjonnut muun muassa lukurauhaa.

Suurin osa Aulangonrannan asukkaista on Ipin mukaan tullut pääkaupunkiseudulta tai muualta Etelä-Suomesta. Hän on tutustunut nopeasti muihin senkin takia, että hän toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Eläkepäivillään Ipi on innostunut myös opiskelemaan. Hän on juuri suorittamassa loppuun isännöintitutkintoa.

Ehkä oma vene

Lomapaikka on Ipin mielestä muuten aivan loistava, mutta asunnoille johtavan tien asvaltti loppuu kylpylälle, ja sen jälkeen jatkuu keväisin ja syksyisin kurakko. Tien pinta vaihtuu kyllä taas asvaltiksi tallille mentäessä. Hän ihmettelee, kun NCC ei ole vielä täyttänyt lupaustaan välipätkän päällystämisestä.

Vehkamäet eivät ole vielä uudessa lomaparatiisissaan ehtineet kokeilla kaikkea kivaa, vaikka paljon he ovat jo erilaisia asioita jo harrastaneet. Kylpylässä he käyvät vieläkin säännöllisesti uimassa ja vesijumpassa.

– Kesällä laivaristeilyt ovat mukavia. Olemme joskus tilanneet niistä pöydän ja sapuskat vieraillemme. Mutta harkinnassamme on myös oma vene, jolla pääsisi vaikka vähän kalaan.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic