Kanta-Häme

Tietopaketti: Kymmenen asiaa Sunny Car Centeristä

Sunny Car Center -autokauppakeskuksen riitaoikeudenkäynti alkaa Turun hovioikeudessa. Asioiden selvittely ja erilaiset oikeudenkäynnit Sunny Car Centerin ympärillä voivat jatkua vielä pitkään. Hämeen Sanomat listasi kymmenen asiaa, jotka selvittävät autokauppakeskuksen ja Sunny Car Centerin vaiheita tähän asti.
Sunny Car Centeristä esiteltiin värikkäitä piirroksia.

1. Markku Ritaluoma

Markku Ritaluoma on liikemies, joka harjoitti liiketoimintaa lähinnä Sunny-Trading Ltd -yhtiöllään. Sunny-Trading oli kiinteistökehitysyhtiö, joka järjesti toimitiloja yrityksille.

Ritaluoma vaurastui liiketoiminnallaan. Sunny-Tradingin varallisuuden Ritaluoma siirsi vuonna 2010 Yhdysvaltoihin lainaamalla sinne ilman vakuuksia 6,3 miljoonaa dollaria.

Sunny-Trading tuli tunnetuksi näyttävästä huippu-urheilun sponsoroinnista.

2. Hämeenlinnaan suunnitellaan autokauppakeskusta

Markku Ritaluoma ja Hämeenlinnan kaupunki julkistavat kesäkuussa 2010 suunnitelman Kirstulan jättimäisestä autokaupan keskuksesta.

Kaupunki varasi keskukselle 27,5 hehtaarin alueen vuoteen 2013 asti. Täysin uudenlaisen autokaupan keskuksen piti työllistää suoraan ja välillisesti tuhansia ihmisiä.

Autokaupan keskukselle perustetaan projektiyhtiö (Sunny Car Center), jonka osakkaaksi tulevat muun muassa Sunny-Trading, Hämeenlinnan kaupunki ja Virtaa Hämeeseen -rahasto.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kuvasi hanketta Hämeen Sanomissa ”äärimmäisen hienoksi”.

Toimitusjohtaja Markku Ritaluoma, markkinointijohtaja Esko Kiesi ja Hämeenlinnan elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Heikki Hietanen.

3. Keskuksen suunnittelu

Sunny Car Center -yhtiö (SCC) perustetaan. Yhtiö avaa toimiston Hämeenlinnan Innoparkissa, joka on Hämeenlinnan omistama kiinteistö.

Ritaluoma palkkaa Audin myyntijohtajana tunnetun Esko Kiesin SCC:n markkinointijohtajaksi.

Autokaupan keskuksen suunnittelu ja markkinointi käynnistetään. Ritaluoma arvioi, että keskusta päästään rakentamaan vuonna 2011, mikäli asiat etenevät suunnitelmien mukaisesti. Keskus valmistuisi vuonna 2013.

Megaluokan autokaupan suunnittelusta ja Ritaluomasta kirjoitetaan paljon Suomen lehdissä. Kirjoituksissa ihmetellään hankkeen kokoa ja pohditaan sen onnistumisen mahdollisuuksia.

4. Hämeenlinna osallistuu

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi aiesopimuksen autokaupan keskuksen rakentamisesta ja osakassopimuksen SCC:stä.

Markku Ritaluoma pyytää Hämeenlinnan kaupunkia nimeämään edustajan SCC:n hallitukseen. Yhtiön hallitukseen valitaan kaupunginvaltuuston tuolloinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Hämeenlinna ryhtyy kaavoittamaan tonttia SCC:lle. Kauppakirja 8,4 miljoonan euron tontista allekirjoitetaan vuonna 2014.

Markku Ritaluoma esittelee suunnitelmia.

5. Hankkeen arvostelua

Hämeenlinnassa syntyi kunnallispoliittista väittelyä Sunny Car Centeristä jo vuonna 2011. Erityisesti eräät perussuomalaiset luottamushenkilöt arvostelivat kitkerästi hanketta. Hanke muuttui poliittiseksi kiistaksi.

Hämeenlinnassa ihmeteltiin muun muassa kaupungin omistaman kiinteistösijoitusyhtiön Kantolan Kiinteistöjen osakkuutta SCC:ssä. Yhtiön sijoitus palautettiin myöhemmin takaisin.

Valtakunnallisissa tiedotusvälineissä epäiltiin yhä enemmän hankkeen mahdollisuuksia. Julkisuuteen tuli autokauppiaita, jotka eivät pitäneet suunnitelmaa mega-autokaupasta kelvollisena.

Moottoritien varteen nousi Sunny Car Centerin pyloni.

6. Rahoitusta tulee ja ei tule

Markku Ritaluoma ilmoitti vuonna 2013, että puolet keskuksen tiloista on vuokrattu. Rakentaminen käynnistyy, kun vuokrausaste on 60 prosenttia.

Ritaluoma sitoi paljon yrityksiä hankkeeseen ja myi etukäteen miljoonilla sen liiketoimintaa. Siivousyritys ”osti” etukäteen keskuksen kiinteistönhuollon. Siemens sijoitti hankkeeseen useita miljoonia saadakseen sinne voimalansa. SCC tilasi Stora Ensolta Suomen suurimman puukaton.

Hämeenlinnalaiset finanssiyritykset lainaavat myös rahaa SCC:lle.

Kun rakentamiseen ei saatu kotimaisia rahoittajia, Ritaluoma ryhtyi puhumaan ulkomaisista investoreista. Hän kertoi myös ehtoja rahoitukselle: Moottoritielle on saatava liittymä ja Kaurialan autokauppa-alue on kaavoitettava uudelleen.

Sunny Car Centerin toimisto oli Innoparkissa.

7. Rahoittajien varat ulkomaille

Markku Ritaluoma solmi vuosina 2013–14 useita rahoitussopimuksia ulkomaisten rahoittajien kanssa. Kaikkiin rahoituksiin liittyi maksu ulkomaille.

Ritaluoma on kertonut mielikuvituksellisia tapahtumia rahoituksesta. Esimerkiksi Sveitsissä vaihdettiin rahasalkkuja, joissa ”rahoittaja” sai miljoonan ja Ritaluoma salkullisen väärennettyjä seteleitä. Ritaluoma sai toisella kerralla shekin, joka osoittautui väärennetyksi.

Poliisi pysäytti kerran Ritaluoman maksun ulkomaille, koska vastaanottajaa pidettiin rikollisena. Ritaluoman pyynnöstä rahat toimitettiin vastaanottajalle.

Ritaluoma lähetti kaikkiaan viidelle eri ”rahoittajalle” tai heidän kumppaneilleen yhteensä yli 6 miljoonaa euroa rahaa. SCC ei saanut lainkaan rahoitusta.

Sunny Car Centerin kuuluisa tolppa purettiin vuonna 2016.

8. Hanke kaatuu lopullisesti

Markku Ritaluoma poistui Suomesta Floridan huvilalleen 1.10.2014.

Hämeenlinnan omistama kiinteistöyhtiö Linnan Kiinteistökehitys hääti saman vuoden joulukuussa SCC:n tiloistaan, koska yhtiö ei maksanut vuokriaan. Hämeenlinna haki käräjäoikeudelta purkupäätöksen autokaupan tontin kaupasta.

Verottaja haki SCC-yhtiötä konkurssiin helmikuussa 2015. Konkurssiin asettaminen ja tonttikaupan purkaminen venyvät, koska haasteita ja päätöksiä on vaikea toimittaa tiedoksi Ritaluomalle.

9. Konkurssipesä

SCC:n konkurssipesällä on velkoja noin 12 miljoonaa euroa, mutta varallisuutta ei ole lainkaan. Yhtiöstä teetetään erityistarkastus, joka mukaan yhtiö oli kauan ennen konkurssia menettänyt omat pääomansa. Erityistarkastuksen mukaan yhtiön varoja oli käytetty hulvattomasti ja kirjanpito oli kyseenalaista.

Konkurssiasiamies laittaa pesän julkisselvitykseen, koska muuten konkurssimenettelyn jatkamiseen ei ole varoja.

Asianajaja Jorma Tuomaala (oik.) ryhtyi selvittämään pesän asioita. Kuva Kanta-Hämeen käräjäoikeudesta.

10. Oikeudenkäyntien sarja

Sunny Car Center vaikutti osin siihen, että Hämeenlinnan kaupungin luottamushenkilöt tekivät rikosilmoituksia toisistaan ja kiistelivät käräjillä. Kaupunginhallituksen kokouksesta vuodatettiin tieto SCC:n niin sanotusta Chiluba-rahoituksesta.

Konkurssipesä nostaa useita kanteita, joissa haetaan varoja takaisin konkurssipesälle. Niistä tärkein on kanne, jossa vaaditaan Ritaluomaa ja Kiemunkia vastaamaan ulkomaille lähetetyistä rahoista.

Autotalokeskuksen rahoittajat tekevät Ritaluomasta useita rikosilmoituksia. Rikostutkinta ei etene, koska Ritaluoma asuu ulkomailla.

Iisakki Kiemunki marssi käräjiäoikeuteen torjumaan konkurssipesän vaatimuksia avustajinaan lakimies Eemeli Saros ja asianajaja Pekka Romo.