Kanta-Häme

Kymmenen vuotta sunnuntaisivuja: Kaikki alkoi Palmun suuresta puhalluksesta

 

Siitä on jo reilut kymmenen vuotta, kun istuin etätöissä kotona ja ihmettelin: muutamaa viikkoa aikaisemmin Hämeen Sanomissa oli tehty päätös omien Sunnuntaisivujen aloittamisesta vuoden 2003 alussa.
 
Mutta millaisten sivujen? 
 
– Kunhan niitä on kolme ja niillä julkaistaan kolumnia. Päätä sinä tuottajana, lehden silloinen päätoimittaja Olli-Pekka Behm tokaisi lakonisesti.
 
 Minut oli juuri valittu Hämeen Sanomien Sunnuntaisivujen tuottajaksi. Mikä sitten on tuottajan toimenkuva?
 
 – Päätä itse.
 
 Sunnuntaisivujen syntysanat oli lausuttu. Tammikuun alussa ilmestyivät ensimmäiset Sunnuntaisivut, joiden etusivulla politiikan toimittaja Riikka Happonen tähysi jo eduskuntavaalien asetelmiin, toista sivua hallitsi  taiteilija Juhani Palmu Suuren Rakkautensa Tiina Jylhän kanssa ja kolmossivulla päiviteltiin suhtautumista lihaviin naisiin.
 
 Sivut ovat löytäneet lehdessä oman paikkansa ja roolinsa asioiden ja ilmiöiden tarkastelijana, aiheiden syventäjänä ja tarinoiden kertojana.
 
 
Itselleni tärkeimmiksi ovat muodostuneet Vanhan talon tarinat, joiden tekemisen aloitin vuonna 2005. Pitkä sarja alkoi Tuhottujen talojen tarinana ja sen ensimmäisessä osassa kerrottiin kaupungin komeimmasta talosta eli 80-luvun alussa puretusta Birger Jaarlin Katu nelosesta. 
 
   Lukijoiden ehdoton suosikki oli Vainikaisen kahvilasta kertonut juttu, jonka tekemiseen otti osaa yli 80 lukijaa. Kaiken kukkuraksi löytyi myös kahvilan mainoksen virkaa pitkään toimittanut jättirinkeli espoolaisesta autotallista. Sarjan tuorein juttu Verkatehtaasta ilmestyi Sunnuntaisivuilla 6. tammikuuta.
 
   Vuosien varrella Sunnuntaisivuilla on kerrottu kymmenien Hämeenlinnan talojen tarinat aina Schmausserin huvilasta Höyhensaariin ja Ehon taloon, eikä unohdettu olla Turuntie 2:a tai Häme-taloakaan. Kun Vanhan talon tarina kertoi Postitalosta, kokoontuivat talon kymmenet menneiden aikojen lapset muistelemaan lapsuuttaan jutun innostamana. Ja kun kohteena oli entinen Matkustajakoti Vanaja rautatieaseman kupeessa, soittelivat toimitukseen oitis ihmiset, jotka olivat asuneet talossa pikkulapsina. 
 
 
 
Lukijoiden into vanhoihin tarinoihin ei ole laantunut. Yhä edelleen on jonossa monta lukijan ehdottamaa aihetta menneistä ajoista. Sunnuntaisivut ei kuitenkaan voi katsoa vain taaksepäin. Mikään ei kuitenkaan estä kurkistamasta välillä olkapään yli taas yhden tarinan verran.
 
 
 
Mitä Sunnuntaisivuista on jäänyt mieleen vuosien varrella? Parhailta paloja näet tänään sunnuntaina Hämeen Sanomissa.