Kanta-Häme Hämeenlinna

Kymmenien miljoonien sitoumus Seminaarin kouluun tehtiin lautakunnassa

Aino Latomäki (vas.), Eliza Kusnierz ja Hilda Eerolan hakivat liikunnasta lisävirtaa opiskeluun Seminaarin koulun pihalla syyskuussa 2019. Kuva: Esko Tuovinen / arkisto

Marraskuussa 2011 oli lasten ja nuorten lautakunnassa käsitellyn palveluverkkoselvityksen laskelmista oli nähtävissä, että kaikkien Seminaarin kampuksen tilojen vuokraaminen loisi paineen oppilasmäärien tuntuvaan kasvattamiseen koulussa – eli käytännössä Myllymäen koulun lakkauttamiseen.

Myllymäen koulun kehittämistä tuolloin pohtimaan työryhmä asetettu työryhmä päätyi kuitenkin kesäkuussa 2012 esittämään Myllymäen koulun jatkoa. Näin syntyi nykyinen pattitilanne.

Kaupungilla on nyt jatkuva paine hakea säästöä omistamistaan kouluista, koska Seminaarin kallista vuokraa on maksettava joka tapauksessa vähintään vuoteen 2032. Tiloissa pitäisi olla reilusti yli tuhat oppilasta ennen kuin oppilaskohtaiset tilakustannukset alkaisivat olla lähelläkään tavanomaista.

 

Lue myös: Seminaarin koulusta oli jo neuvoteltu halvempi sopimus – 340 000 euron säästö maksoi miljoonan vuodessa (14.11.2019)

 

Tämä sopimus syntyi vain lautakunnan päätöksellä. Lasten ja nuorten lautakunta valtuutti tilaajajohtaja Markku Rimpelän esityksestä tilapalveluiden johtajan Raili Salmisen solmimaan vuokrasopimuksen. Tuolloisen hallintosäännön mukaan vuokrasopimus tarvitsi apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon hyväksynnän.

Tällaista päätöstä ei kuitenkaan ole perusteellisesta etsinnästä huolimatta löytynyt. Salmisen mukaan sellaista ei hallintosäännön määräyksestä huolimatta ole tarvittukaan, koska kaupunginhallitus on saanut lautakunnan päätöksen tiedoksi ja olisi voinut halutessaan ottaa sen käsittelyynsä. Näin se ei kuitenkaan tehnyt.

Niinpä Seminaarin vuokrasopimus syntyi kauaskantoisuudestaan huolimatta pelkän lautakuntakäsittelyn pohjalta.