Kanta-Häme

Kymmenvuotias hinkuu nopeaa pysäköintiratkaisua

– Me haluamme nähdä, että kymmenen vuoden päästä Hämeenlinnan keskustassa on 20 000 uutta asukasta. Se tarkoittaa aika monta uutta parturia ja ravintolaa, sanoo Risto Pekola.

Pekola puhui torstaina Kaupunkikeskustayhdistyksen puheenjohtajan roolissa yhdistyksen kymmenvuotisseminaarissa Raatihuoneessa.

– Jotta asukkaita tulee, meillä täytyy olla palveluja. Jos keskustaan ei pystytä tekemään keskitettyä pysäköintiratkaisua, ei kukaan investoi kiinteistöihin eikä meille synny viihtyisää keskustaa. Yksi steppi johtaa toiseen ja kolmanteen. Nyt pitää antaa se vihreä valo, niin kiinteistökanta alkaa kehittyä.

Torinalusparkki olisi Pekolan mieleen, mutta ennen kaikkea hän toivoo toimivaa ratkaisua, jottei keskusta muutu yhdeksi suureksi kirpputoriksi tai halpahallien temmellyskentäksi. Vaara on todellinen, sillä katteen valmistuminen vuonna 2014 imee väistämättä väkeä keskustasta moottoritien päälle.

– Siirtymävaihe tulee, mutta kuinka pitkään keskusta tulee näyttämään kolkolta? Toriparkki ei missään nimessä ehtisi pelastaa tilannetta ennen vuotta 2018. Kiinteistönomistajien, yrittäjien ja kehittäjien on reagoitava nyt, ei huomenna, sanoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki puheessaan.

Elämää Engelinrantaan ja Kantolaan

Kiemunki uskoo, että keskustakiinteistöjen alenevat vuokrat mahdollistavat liiketoiminnan luovien alojen yrittäjille. Palokunnankadulla Wetterhoffin talossa on jo olemassa alku käsityöläisten kauppapaikalle. Sibeliuksenkatu voisi profiloitua luontevasti ravintolakaduksi.

Kiemunki patisti keskustayrittäjiä kriittisyyteen omissa toimintamalleissaan.

– Helpommin sanottu kuin tehty, mutta yrittäjiltä tarvitaan panostusta palveluun ja siirtymistä vihdoin viimein yhtenäisiin aukioloaikoihin.

Lähivuosien merkittävin kaupunkirakenteellinen ratkaisu on Engelinranta, mutta miljoonavirtoja keskustan yrittäjille on odotettavissa myös Kantolan tapahtumapuistosta. Kiemunki kertoi, että aiesopimusta tapahtumajärjestäjä Live Nation Finlandin kanssa laaditaan parhaillaan, ja että ensimmäinen suurtapahtuma puistossa voitaisiin järjestää kesällä 2014.

– Vaikuttaa lupaavalta. Uskon myös, että tapahtumapuisto poikii meille jollakin aikavälillä hotelli-investoinnin. Verkatehtaan vastapäätä olevasta tontista on jo otettu kontakteja.

Viini jäi haaveeksi

Lokakuun viimeisenä päivänä 2002 perustetun yhdistyksen toiminta alkoi näkyä ja tuntua keskustassa heti seuraavana vuonna. Tuli kuukausipysäköinti, tuli joulupysäköinti ja torille esiintymislava.

Samaan vuoteen juontavat myös kirkon ja torin jouluvalaistukset, jotka nykymallissaan sytytettiin viikko sitten viimeistä kertaa. Myöhemmin on muun muassa jatkettu kävelykatua, järjestetty lukuisia teematempauksia ja käyty aamukahvilla Cafe Kukossa.

Osa ideoista on luonnollisesti jäänyt lähtökuoppiinsa, kuten Reskan kattaminen ja yhdistyksen oma viini.

– Tummahkoa, kypsää unkarilaista merlotia varten oli suunniteltu jo etiketitkin, mutta lopulta oma viini jäi meille haaveeksi, muisteli Heikki Kilpeläinen, joka toimi yhdistyksen puheenjohtajana sen ensimmäiset seitsemän vuotta.

Juhlaseminaarin jälkeen Kaupunkikeskustayhdistys allekirjoitti uuden sopimuksen kaupungin kanssa. Se on jatketta jo kaksi kolmevuotiskautta kattaneille yhteistyösopimuksille.

– Toiminta on ollut tasapuolista ja hyvähenkistä sekä poliitikkojen että virkamiesten rinnalla. Tarvittua luottamuspääomaa on ollut, kiteytti kunniapuheenjohtaja Kilpeläinen. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020