Kanta-Häme

Kymppiluokalle tulijoita ja lähtijöitä

Lyseon lukion rehtorin Pasi Seilan arvion mukaan kymppiluokan aloittaa torstaina viitisentoista nuorta Hämeenlinnassa. Osa heistä menee uudelle joustavalle opintolinjalle.

Joustava kymppiluokka on niille, joilta puuttuu peruskoulun opintoja tai jotka ovat jo ylittäneet oppivelvollisuusiän. Lisäksi ympäryskuntien nuoret ovat tervetulleita.

Lukioon valmistavaa LuVa-linjaa ei erikseen perusteta tänä vuonna. Kymppiluokkalaisilla on kuitenkin mahdollisuus suorittaa etukäteen lukion kursseja, ja jokaiselle laaditaan oma opetussuunnitelma.

Ilmoittautuneita oli alun perin lähes 20, mutta viisi on perunut saatuaan jonkin muun opiskelupaikan. Osa hakijoista on ilmoittautunut Seilalle suoraan.

Tilanne elää vielä syksyn mittaan. Seila näkee, että kymppiluokka voi harventua, jos kiinnostavia opiskelupaikkoja löytyy vielä vapaiksi jääneiltä paikoilta.

– Hämeenlinnassa kaikki lukiopaikat eivät täyttyneet. Myös Tavastian ammattiopintojen vapaita paikkoja aletaan vasta täyttää.

Riihimäen kymppiluokalla aloittaa ainoastaan neljä nuorta. Viime vuonna hakijoita oli 21 kymppiluokan 12 paikalle.

Rehtori Kari Sandbergin mukaan luokka on nyt poikkeuksellisen harvalukuinen. Hän uskoo, että kymppiluokkalaisia voi tulla vielä lisää, jos opiskelija huomaa löytävänsä itsensä väärältä alalta syksyn aikana.

– Määrätylle opiskelijajoukolle tämä on erittäin hyvä ratkaisu. Nyt meidän ei ole tarvinnut valita opiskelijoita vaan kaikki haastateltavat ovat päässeet.

Riihimäellä linjaus on, että kymppiluokalle otetaan riihimäkeläisiä ja lähikuntien peruskoulun suorittaneita opiskelijoita. Peruskoulu tulisi olla suoritettuna edellisenä keväänä, ja aiemmin suorittaneiden sisäänotto on harkinnan varassa.

Seila suhtautuu uuden kymppiluokan syksyyn myönteisesti. Hänen mielestään suhtautuminen kymppiluokkaan on nykyään valoisa, eikä kenenkään syitä aloittaa kysellä enää.

– Ennen kymppiluokka oli kipupiste, koska ei pystytty järkevästi tarjoamaan opintoja niille, joilla ei ole peruskoulun todistusta. Joustavuus lisää onnistumismahdollisuuksia.

Kymppiluokkaa opettaa Hämeenlinnassa tänä vuonna yksi opettaja, Petri Forss. Riihimäelle tehtävään on vastikään otettu uusi vakituinen erityisopettaja Sami Aarto. HÄSA