Kanta-Häme

Kynttelikkö ja muita kaappien aarteita

Pullistelevatko kaapit sinulle tarpeettomista tavaroista, joista puolen olemassa olonkin olet jo unohtanut? Tänään lauantaina vietettävä valtakunnallinen Siivouspäivä antaa hyvän tekosyyn panna kamat vihdoin kiertämään. Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin uusi juhlapäivä, joka muuttaa kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi. Kuka tahansa voi viedä myyntipaikoille ylimääräiset tavaransa myytäväksi tai annettavaksi.
 
Hämeenlinnassa myyntipaikkoja on Siivouspäivän nettisivuille tehtyjen ilmoitusten mukaan neljä, jotka näkyvät oheisessa kartassa.
 
Halvalla lähtee
Yksi katukirppareista sijaitsee Idänpäässä Patterihaankadulla. Naapureita mukaan puskevana voimana on toiminut ”omaeläkkeellä” oleva Ritva-Leena Kopra.
 
– Laitoin kaikille viestin, että sen kuin vain laitatte myyntipöydän. Ainakin kolme, neljä naapuria on lähdössä mukaan, ehkä enemmänkin.
 
– Kolmena vuonna meillä on ollut oma katukirppis, ja nyt on itsellä tarkoitus, että tämä on viimeinen. Ne, mitä en saa myytyä edes halvalla, annan lopuksi ilmaiseksi pois. Näitä olisi tosi tylsä viedä takaisin kaappiin, kun jo kerran on tehnyt luopumispäätöksen.
 
Esimerkiksi aiempina kertoina hänen tien varteen laittamansa ilmaiskirjat ovat tehneet hyvin kauppansa.
 
Hauskoja hetkiä
Myytävät tavarat Ritva-Leena Kopra on kasannut autotalliin.
 
– Kaikki kaapit olen käynyt läpi. Mutta tämä on ollut tosi hauskaa. Olen viettänyt monta iltaa autotallissa muistellen, että ai niin, mulla on tuollainenkin! Kopra nauraa.
 
Autotallin täyttävät vanhanajan oppikirjat, koriste-esineet, astiat, taulut, matot, lelut – jopa ompelukone.
 
– Vanhana ihmisenä sitä on kertynyt paljon tavaraa. Minulla ei ole edes ajokorttia, jotta voisin roudata kamoja myyntiin muualle.
 
– Valtakunnallinen siivouspäivä on aivan huikea idea ja siitä hyvä, että tavarat voi myydä kotoaan, eikä ole mitään osallistumismaksuakaan.
 
Käsitöitäkin tarjolla
Kopra kertoo eläkepäivinään opetelleensa kutomaan villasukkia, joita roikkuu pyykkipojilla kuivaustelineessä myynnissä. Hän on aina ollut näppärä käsistään.
 
– Teen kaikki vaatteeni itse. Sinänsä hauskaa, sillä koulussa mulla oli käsityö 4. Opettaja sanoi, että olen sellainen huithapeli! Kopra muistelee.
 
Käsityötaidoista kertovat myös myytävänä olevat Lyyli- ja Pelle-nuket.
 
– Aloitin tekemällä lapsenlapselle Muumi-hahmoja. Ensimmäinen oli Pikku-Myy.
 
Taakse jäänyt viikko on ollut sateinen, mutta ainakin Kopralla on siitä hyvä tilanne, että sateen sattuessa tavarat pysyvät autotallissa kuivina. Suojasäällä hän lupaa levittää myyntipöytiä myös ulkosalle. (HäSa)
 
 

Menot