Kanta-Häme Hämeenlinna

Kynttilät syttyvät Hämeenlinnassa oman käden kautta lähteneiden muistoksi - vertaistukea tarjolla myös chatissa

Itsemurhan tehneitä on muisteltu Hämeenlinnassa jo pitkään 15. marraskuuta. Arkistokuva on vuodelta 2004. Kuva: TA terho aalto
Itsemurhan tehneitä on muisteltu Hämeenlinnassa jo pitkään 15. marraskuuta. Arkistokuva on vuodelta 2004. Kuva: TA terho aalto

Itsemurhan tehneitä muistetaan tänään sunnuntaina 15. marraskuuta.

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma järjestetään tänä vuonna verkossa. Lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään ulkotapahtumia, joissa sytytetään kynttilät itsemurhan uhreina kuolleiden muistolle.

Hämeenlinnassa kynttilät syttyvät itsemurhan tehneiden muistolle klo 16.30–18.30 toripuiston suihkulähteellä.

Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, runoja ja glögitarjoilu. Halukkaille on tarjolla myös iltakirkko klo 17.

Hämeenlinnan tapahtuman järjestävät Kanta-Hämeen Finfami, Surunauha ry, Ehkäisevä päihdetyö Hämeenlinna, Irti Huumeista ry, Walonkulma ja Hämeenlinnan seurakunta.

Lue myös: Kun Maria Lassilan lähipiirissä tapahtui itsemurha, hän huomasi kuinka vaikeaa asiasta oli puhua lasten kanssa (10.10.2020)

Tukea verkossa

Tukea saa ja muisteluun voi osallistua myös verkossa.

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma verkossa alkaa sunnuntaina klo 16. Se lähetetään suorana lähetyksenä Mielenterveyden keskusliiton Youtube-tilillä Helsingin keskustakirjasto Oodista.

Ohjelmassa on läheisensä itsemurhan kautta menettäneen Johanna Haapajärven puheenvuoro. Itsemurhien tilanteesta ja avun lähteistä keskustelevat Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Riika Hagman-Kiuru. Tapahtuman juontaa toimittaja Laura Rantanen ja musiikista vastaavat Anna Hanski ja Jussi Liski.

Lisäksi Surunauhan vertaistukijat päivystävät sunnuntaina klo 16–18 Tukinet-palvelun chatissa. Siellä voi keskustella vapaasti läheisen itsemurhaan liittyvistä ajatuksista ja tunteista tai elämästä läheisen menetyksen jälkeen.

Pitkä perinne

Kynttilätapahtuma järjestetään Suomessa nyt jo 29. kerran. Tapahtuman aloitti vuonna 1992 Mielenterveyden keskusliitto, joka on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten valtakunnallinen järjestö.

Vuodesta 1998 tapahtuma on järjestetty yhteistyössä Surunauhan kanssa, joka on puolestaan valtakunnallinen vertaistukijärjestö itsemurhan tehneiden läheisille.

Kynttilätapahtuma kunnioittaa itsemurhan kautta kuolleiden muistoa ja pyrkii tuomaan lohtua läheisensä menettäneille. Itsemurhien määrä puolittui huippuvuodesta 1990 vuoteen 2014, mutta viime vuosina hyvä kehitys näyttää pysähtyneen. Vuonna 2018 Suomessa tehtiin 810 itsemurhaa.

Tapahtuma aloittaa valtakunnallisen mielenterveysviikon, jonka teemana tänä vuonna on avun hakeminen mielenterveysongelmiin mahdollisimman varhain.

Lue lisää: Hämeenlinnassa sytytetään kynttilät itsemurhan tehneiden muistoksi – ”Olen oppinut hyväksymään hänen tekonsa” (16.11.2019)