fbpx
Kanta-Häme

Kynttilätapahtuma siirtyy Kumppanuustalolle

Suomessa tehdään keskimäärin kaksi itsemurhaa päivässä.

Kaikki menehtyneet ovat joillekin rakkaita: isovanhempia, vanhempia, lapsia, lapsenlapsia, sisaruksia, puolisoja, ystäviä, rakastettuja tai muita läheisiä.

Lähipiirille kuolema tulee usein yllätyksenä, ja se on aina iso kriisi elämässä. Suruprosessi on pitkä ja yksinäinenkin, sillä itsemurhiin liittyy vieläkin salailun ja häpeilyn ilmapiiri.

Itsemurhan tehneen ratkaisu jättää myös jälkeensä paljon kysymyksiä joihin harvoin saa vastauksia.

FinFami – Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry, Irti huumeista ry, Hämeenlinnan mielenterveysyhdistys Hämi ry ja Hämeenlinna–Vanajan seurakunta järjestävät yhdessä sunnuntaina 15. marraskuuta kello 17 ensimmäistä kertaa Kumppanuustalolla (Kirjastokatu 1) jo perinteeksi tulleen Kynttilätapahtuman itsemurhan tehneiden muistolle.

Tapahtumalla halutaan kunnioittaa itsemurhan tehneiden muistoa sekä tuoda lohtua ja antaa tukea läheisensä menettäneille.

Aiempina vuosina tilaisuus on järjestetty Hämeenlinnan kirkossa ja Toripuistossa, jossa kynttilät on sytytetty suihkulähteen reunalle.

– Kaikki eivät välttämättä halua mennä kirkkoon. Ajatuksena on tehdä Kynttilätapahtumasta matalamman kynnyksen tilaisuus. Kumppanuustalosta on myös tullut monille, myös maahanmuuttajille, jo tuttu paikka yhdistysten omana tilana, perustelee omaistyöntekijä Katja Putkonen paikan vaihtoa.

Tilaisuuden alussa on jokaisella mahdollisuus sytyttää kynttilä vainajan muistolle Kumppanuustalon pääportailla, jonka jälkeen ohjelmallinen tilaisuus jatkuu sisätiloissa.

Tilaisuudessa kuullaan runonlausuntaa, musiikkia sekä omaisen puheenvuoro. Tarjolla on glögiä ja pullaa.

Halukkailla on myös mahdollisuus ehtoolliseen.

– Ehtoollinen on joillekin tärkeä osa tapahtumaa, joten haluamme tarjota sen mahdollisuuden. Osaa helpottaa pelkästään se, että voi puhua jollekin. Meille voi tulla puhumaan vaikka tilaisuuden jälkeen, Putkonen kehottaa.

Tilaisuus kestää noin tunnin, ja toinen tunti on varattu keskusteluun.

– Itsemurha on vieläkin tabu. Sitäkin kuulee, että itsemurhan tehneet ovat syntisiä. Kynttilätapahtuma on meiltä kannanotto: olemme kaikki samanarvoisia ja yhtä tärkeitä, Putkonen painottaa.

Viime vuosina Kynttilätapahtumaan on osallistunut noin 50 henkilöä, ja vähintään samaa määrää odotetaan tänäkin vuonna.

Tavoitteena on tehdä Kynttilätapahtumasta jokavuotinen ja kehittää sitä kävijöiden toiveiden mukaiseksi.

Tilaisuus on avoin kaikille. HÄSA

Menot