Kanta-Häme

Kysely: Selvä enemmistö kannattaa 130 kilometrin nopeusrajoitusta moottoritielle – "Talvinopeudet tulivat, kun lämpöä oli +10"

Uutisoimme keskiviikkoaamuna, että Liikenneministeriö selvittää nopeusrajoituskokeilun toteuttamista Helsingin ja Tampereen välisellä moottoritiellä.

Tarkoitus on pohtia, voisiko nopeusrajoituksen tieosuudella nostaa 130 kilometriin tunnissa.

Aihe herätti sen verran paljon keskustelua puolesta ja vastaan, että toteutimme Hämeen Sanomien Facebook-sivuilla kyselyn aiheesta.

Vuorokauden aikana kyselyyn vastasi yhteen 679 Facebook-käyttäjää. Lopullisen tuloksen mukaan selvä enemmistö (68 prosenttia eli 459 käyttäjää) vastanneista kannatti nopeusrajoituksen nostamista.

 

Nopeusrajoituksen nostamista kannattaneet kommentoivat muun muassa seuraavaa:

”Kunhan tie pysyy hyvänä. Johan siellä nytkin kesällä ajetaan reilusti yli 120 kilometriä tunnissa.”

”Se on jo nyt arkipäivää ja ihan syystä. Joten kokeilu on turha, voisi nostaa samantien kesänopeuden 130 kilometriin tunnissa.”

Myös sään mukaan vaihtuvia nopeusrajoituksia kaivattiin.

”Voisivat ennen tätä kokeilua ottaa käyttöön kelin mukaan vaihtuvat nopeusrajoitukset. Esimerkiksi talvinopeudet tulivat kyseiselle välille tilanteessa, jossa lämpöä oli +10 astetta kauan rajoitusten jälkeenkin.”

 

Kokeilun vastustajat kommentoivat näin.

”Pässit ajaa siellä parasta aikaa sataaviittäkymppiä ja rekat seisoo ohituskaistoilla alle satasen vauhdeilla tukkimassa koko väylän; lisätkää vaan vauhtia tulee varmemmin ruumiita!”

”Ei niin isoa rajoitusta olekaan, ettei sen joku ylittäisi, vaikka vaan muille näyttääkseen mistä ”tipu pissii”.

”Hesaan kerkiää vähemmälläkin… Eikä Manseenkaan niin kiire ole.”

 

Liikenneministeriön konsultilla teettämä selvitys valmistuu näillä näkymin helmikuussa. Siinä selvitetään muun muassa muiden maiden kokemuksia vastaavasta nopeusrajoituksesta ja muutoksen vaikutukset polttoaineen kulutukseen ja liikenteen sujuvuuteen.

Jos kokeilu toteutetaan, se kestäisi vähintään vuoden 2020 kesäkuukaudet.

Liikennevirastosta kerrotaan, että 130 kilometrin tuntinopeusrajoitus ei tulisi koko Helsinki-Tampere-välille, vaan kokeilu kattaisi joitakin tarkemmin määriteltäviä osuuksia. Kokeilu voidaan myös keskeyttää, jos esimerkiksi onnettomuuksia tapahtuisi tavanomaista enemmän.

Lue myös: Helsinki–Tampere-välille ehkä tulossa nopeusrajoituskokeilu, sallittu ajonopeus 130 km/h