Kanta-Häme

Kysyimme nuorilta, mitä Hämeenlinnassa pitäisi tehdä juuri nyt

Mihin Hämeenlinnassa pitäisi nyt vaikuttaa? Hämeen Sanomat kysyi nuorilta, mitä Hämeenlinnassa pitäisi tehdä juuri nyt.

Henry Lesell, Kaurialan lukio
– Eniten pitäisi vaikuttaa liikuntatiloihin ja niiden tulevaisuuteen. Olen kiitollinen siitä, että hyviä tiloja on ilmeisesti tulossa lisää. Myös AC/DC:n ja Iron Maidenin konsertit ja muuta vastaavat kulttuuritapahtumat ovat yhteisöllisyyden kannalta todella tärkeitä.

Omaima Joud, Kiipulan ammattioppilaitos
– Ympäristöön pitäisi vaikuttaa. Siihen, että ihmiset ottaisivat roskat pois ympäristöstä, ja laittaisivat ne roskiksiin.

Eini Järvi, ammattiopisto Tavastia
– Hattelmalantien liikenne pitäisi saada paremmaksi. Jos siellä opiskelee pian 2 000 opiskelijan sijaan 4 000 opiskelijaa, niin se on todella riskialtis paikka.

Konsta Vartiainen, Lyseon lukio
– Pyöräteiden kuntoon pitäisi vaikuttaa. Etenkin pienissä kaupunginosissa, kuten Rengossa, ne ovat todella huonossa kunnossa ja pyöräileminen on vaikeaa.

 

Tilaa mopoille ja rannat kuntoon

Parikymmentä tuolia muodostaa symmetrisen ympyrän, ja tuoleilla istuu vuoroin päättäjiä, vuoroin toisen asteen opiskelijoita. 

Hämeenlinnan Lyseon juhlasaliin tiistaina kokoontuneiden asetelma kuvasi V-päivän tarkoitusta: tasavertaista keskusteluyhteyttä nuorten ja päättäjien välillä. 
Vuodesta 2004 Hämeenlinnassa vietetyn V-päivän nimi juontaa juurensa sanoista Vaikuta – älä valita.

Opiskelijoita toisen asteen V-päivään oli saapunut Kaurialan ja Lyseon lukioista sekä Ammattiopisto Tavastiasta ja Kiipulan ammattioppilaitoksen Hämeenlinnan yksiköstä.

Paikalla olleet päättäjät oli kutsuttu sen mukaan, että he tietävät aloitteissa käsitellyistä asioista tai heillä on mahdollisuus viedä niitä eteenpäin.

Jokaisen koulun oppilaskunta oli ennalta kerännyt ideoita aloitteeksi.

– Haluaisin viedä V-päivää vielä enemmän siihen suuntaan, että kyse on keskustelusta päättäjien ja nuorten välillä, kertoo osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltunen.

Keskustelu hyödyttää Hiltusen mukaan nuoria monella tavalla: heille välittyy samalla tärkeää tietoa asioista, ja toisaalta tieto välittyy edustajien mukana myös muille koulujen oppilaille.

Yksi eniten keskustelua herättäneistä aloitteista oli ammattiopisto Tavastian opiskelijoiden ehdotus Hattelmalantien nopeusrajoituksen laskemisesta kymmenellä kilometrillä tunnissa nykyisestä 50 kilometrin tuntinopeudesta 40 kilometrin tuntinopeuteen.

– Aloite on ajankohtainen etenkin siksi, että opiskelijoita voi lukioratkaisun vuoksi olla alueella pian vielä kaksi kertaa niin paljon kuin nyt, kertoi aloitteen esitelly Eini Järvi.

– Asiasta on puhuttu seitsemän vuotta, niin nyt voisi laittaa yritystä kehiin! kommentoi Tavastian opiskelija Jani Hiukkamäki.

Tavastian ehdotuksena oli myös rantojen ja puistojen kunnossapidon kohentaminen.

Liikkeneaiheiset aloitteet olivat mielessä myös Kaurialan lukion opiskelijoilla. Kia Grönlund esitteli aloitteen kevyen liikenteen parantamisesta. 

– Turuntien ja Kaivokadun risteyksessä liikennevalot eivät tunnista mopoja, hän kertoi

Myös pysäköinti mukulakiville on opiskelijoiden mukaan mopoilla hankalaa, ja kaatuessaan ne naarmuuntuvat helposti.

Kaurialan lukiolaiset toivoivat myös mahdollisuutta antaa sähköistä palautetta linja-autojen aikatauluista, mutta tällainen järjestelmä kaupungilla on jo käytössä.

Lyseon lukion Vera Lohjelm esitteli aloitteen, jossa toivottiin autopaikkoja tai parkkilupaa opiskelijoille keskustaan. 

– Koulun lähellä moni saa sakkoja, kun tarjolla on vain kiekkopaikkoja, joista kiekkoa tai autoaan ei voi käydä siirtämässä kesken kokeiden. Ja kiekon siirtäminen ei ole edes laillinen tapa.

Lyseon opiskelijat toivoivat myös Hämeenlinnaan lisää roskiksia ja penkkejä. Hämeensaaren kentällä toivottiin urheilupaikan säilyttämistä.

Ammatillisen erityisoppilaitoksen Kiipulan opiskelijoiden aloitteet esittelivät Kia Lainio ja Omaima Joud. Kiipulasta toivottiin, että kaupungin nuorisotiloihin saataisiin lisää toimintaa erityisnuorille.

Kiipulan opiskelijat toivoivat myös arkipäivänä järjestettävää ilmaista musiikkitapahtumaa.

Tilaisuuden toinen puheenjohtaja, Konsta Vartiainen Lyseon lukiosta kertoi, että hänen mielestään tilaisuuden tärkein hyöty nuorille on se, että päättäjiin saadaan suora kontakti.

– Kaikki saivat sanoa sanottavansa. Ainakin näin sivusta katsoen päättäjät kuuntelivat nuoria ja ottivat huomioon kaiken, mihin pystyvät vaikuttamaan.

Myös Lyseossa opiskeleva ja tilaisuutta seurannut Annukka Lahti oli samaa mieltä. 

– Oli hyvä myös, että esimerkiksi parkkipaikka-asioista keskusteltiin, sillä opiskelijoiden lisäksi niiden puute koskee kaikkia muitakin. HÄSA

Ideat löytyvät myös internetistä osoitteesta www.nuortenideat.fi. Hakuehtoihin kannattaa lisätä kaupungiksi Hämeenlinna.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic