Kanta-Häme

Kyterin jälkeen on vuorossa Moisio

Moisio, Korkeavuorenpelto, Moision kakkosalue ja Harviala. Tässä järjestyksessä saadaan uusia omakotitontteja Janakkalaan, ja nimenomaan Turenkiin vuosina 2016–2018. Ensimmäiset uudet tontit Tervakoskelle ovat luvassa vuonna 2018, ja alue on Mäyrä.

Näin on kirjattu Janakkalan uuteen asuinalueiden tonttituotanto-ohjelmaan, jonka kunnanhallitus hyväksyi maanantaina. Ohjelma ulottuu vuoteen 2023.

Kyterissä alkaa tapahtua

Parhaillaan kunta rakentaa tontteja Kyterin ykkösalueelle, josta on tähän mennessä varattu yksitoista tonttia. Kaiken kaikkiaan alueelle tulee 28 omakotitonttia.

Kyteriin päästään rakentamaan tulevan kesän aikana.

Seuraava tonttikohde on Turengin Moisio, jonka ykkösalueelle on tarkoitus kaavoittaa 14 asuntoa. Näiden tonttien pitäisi olla rakentamiskunnossa vuonna 2016.

– Tässä kohdin suunnitelmat ovat muuttuneet, kaavoitusarkkitehti Leena Turkka kertoo.

Alun perin oli näet tarkoitus, että Kyterin kaavoittamista jatkettaisiin järjestyksessä pohjoisen suuntaan kohti Moisiota ja Kauriinmaantietä, mutta nyt onkin siis päätetty edetä kahdesta suunnasta.

Moisio ohitti Kyteri kakkosen

Moisio haluttiin seuraavaksi kohteeksi ensinnäkin sen takia, että sinne on mahdollista sijoittaa Turengin seuraava päiväkoti – joskin päiväkotiasia on vielä auki (toisena vaihtoehtona on Korkeavuorenpelto).

Toinen syy on se, että Moisioon eli Kyterintien pohjoispuolella on peltoa, joka sopii hyvin tonttimaaksi.

Vuonna 2017 omakotirakentajat voivat valloittaa Korkeavuorenpellon ykkösalueen Turengintien varressa. Sinne kaavoitetaan parikymmentä tonttia.

Vuonna 2018 uusia tontteja pitäisi olla tarjolla Moision kakkosalueella, Harvialassa sekä Tervakosken Mäyrän ykkösalueella.

Eväsojalle jatkoa vuonna 2019

Tervakosken Eväsojalle saadaan kaksitoista uutta tonttia vuonna 2019 – tämä alue on jo kaavoitettu. Aiemmalla Eväsojan alueella on tällä hetkellä 14 tonttia vapaana.

Samana vuonna uusia tontteja saadaan myös Turenkiin. Kyterin kakkosalueelle on tulossa 25 asuntoa ja Korkeavuorenpellon kakkosalueelle 20.

Vuonna 2020 tontteja tulee tarjolle Kyterin kolmosalueelle.

Tonttituotanto-ohjelma ulottuu vuoteen 2023 saakka. Ohjelma osoittaa ainoastaan sen, missä järjestyksessä kunta aikoo ottaa asuinalueita kaavoitettavaksi ja rakennettavaksi.

Parikymmentä tonttia vuodessa

Ohjelma perustuu keskimääräiseen 0,7 prosentin väestönkasvuun.

– Edelleen on tavoitteena, että kuntaan saadaan noin kaksikymmentä uutta omakotitonttia vuosittain, kaavoitusarkkitehti Leena Turkka sanoo.

Tonttituotanto-ohjelmaa on laadittu jo useampana vuonna, mutta tähän asti se on ollut lähinnä suunnittelijoiden apuväline. Nyt ohjelma on tuotu ensimmäistä kertaa poliittiseen päätöksentekoon.

Kunnanhallitus teki maanantaina pari muutosta ohjelmaan. Se varhensi Tervakosken Mäyrän ykkösaluetta kahdella vuodella (alun perin se oli sijoitettu vuodelle 2020), ja lisäksi kunnanhallitus päätti että ohjelma viedään valtuuston hyväksyttäväksi.

Lisämaan osto on tarpeen

Lähes kaikki ohjelman alueet ovat jo kunnan omistuksessa. Poikkeuksia Turengissa ovat Moision kolmosalue ja Korkeavuorenpellon kolmosalue, jotka on sijoitettu ohjelmaan vuodelle 2022.

Myös Tervakoskella kunta aikoo lähivuosia hankkia lisää tonttimaata. Vaihtoehtoisia alueita on kolme, joista kaksi kunta aikoo ostaa. Se, mitkä kaksi ostetaan, riippuu kauppaneuvottelujen etenemisestä.

Vaihtoehtoiset alueet ovat Mäyrän kolmosalue, Eväsojan jatkoalue ja Kirkkotien alue. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic