Kanta-Häme

Kyttääjistä ilmoitetaan harvoin

 

Isännöitsijöiden saamat ilmoitukset kerrostalokyttääjistä ovat harvinaisia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että naapurien vahtiminen olisi katoavaa kansanperinnettä. Uusi naapuri saattaa herättää kiinnostusta. Varsinkin, jos hänen elämänrytminsä poikkeaa talon tavoista totutusta.
 
Useammin isännöintitoimisto saakin puhelun asukkaalta, jonka arkea uuden tulokkaan elämisen äänet häiritsevät. Syitä voi olla monia, koiranhaukunnasta pienten lasten leikkeihin.
 
– Nuori lapsiperhe saattaa mullistaa esimerkiksi hiljaisuudessa elämään tottuneen ikäihmisen maailmaa. Sitten pudotellaan erilaisia lappuja postiluukuista tai saatetaan pysäyttää pihassa äiti lapsineen keskustelemaan asiasta. Tunteiden purkaminen ei aina mene suunnitellun mukaisesti, pahimmillaan lapsetkin saattavat pelästyä, Isännöitsijä Kuvajan Mike Leinonen selvittää.
 
Samoilla linjoilla on myös Hämeenlinnan asunnot oy:n toimitusjohtaja Martti Riekkola.
 
– Helpoiten valitukset kohdistuvat nuoriin asujiin. Muutenhan asia riippuu, minkälaista väkeä samassa kiinteistössä sattuu elämään.
 
Riekkola nimeää yhdeksi klassiseksi esimerkiksi musiikin kuuntelun.
 
– Viikonloppuisin volyymit saattavat nousta vaikka bileiden yhteydessä, josta meille naapuri sitten ilmoittaa.
 
Riekkolan mukaan muita asukkaita voisi huomioida tiedottamalla pirskeistä etukäteen vaikka rappukäytävän ilmoitustaululla.
 
– Ennen vanhaan baarit olivat auki yhteen asti yöllä. Nykyisin viihteeltä palataan kotiin aamuvarhain, mutta muuten maailma ei ole muuttunut.
 
Isot ongelmat  harvassa
Leinosen mukaan perinteiset vahtijat tekevät ilmoituksia naapurinsa roskienlajittelusta, milloin sähkötolpan kansi on auki tai johto roikkuu. Isännöitsijä harvemmin lähestyy asukasta näiden syiden perusteella.
 
– Ylilyöntejä tapahtuu välillä. Eräs kerrostaloasukas valitti viereisen omakotitalon koiran haukunnasta, kun taas toisessa tapauksessa naapuri teki poliisi-ilmoituksen haukahduksesta.
Isännöitsijät ottavat ilmoituksia vastaan, muttei heidän tehtävänä ole jakaa joka viikko kirjeitä kiinteistöihin.
 
– Pyrimme suodattamaan tietyt, viikoittain samasta osoitteesta tulevat valitukset. Emme lähetä heti huomautusta tai varoitusta asukkaalle, josta on ilmoitettu. Hyvien tapojen mukaan lähestymme asiaa ja asianomaista taloyhtiön hallituksen kautta.
 
Ihmisiä, tottumuksia, elämänrytmejä, ääniä ja harrastuksia on joka lähtöön. Riekkola painottaakin, että normaalit elämisen äänet pitäisi ymmärtää ja kestää.
 
– Monesti asukkaan oma harmi saattaa kulminoitua pieniin asioihin. Isot ongelmat ovat tosi harvassa.
 
Riekkolan mukaan on hyvä muistaa, että jokainen on ollut joskus nuori.
 
– Omaa kaarta voi miettiä. Nuorilla elämä on yleensä vähän vauhdikkaampaa. Kerrostalossa ei voida vaatia omakotitalon hiljaisuutta.

Päivän lehti

4.4.2020