Kanta-Häme

Laadukasta palvelua kohtuuhintaan

Hanska ja Salminen & Co on viiden Hämeenlinnan Lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjan opiskelijan perustama NY-yritys, joka välittää työvoimaa yrityksille, yksityishenkilöille ja erilaisiin tapahtumiin.

– Yrityksemme toimii Hämeenlinnan seudulla, ja tarkoituksemme on tarjota asiakkaillemme laadukasta palvelua kohtuuhintaan, sanoo toimitusjohtaja Patrick Hanska.

Yritys on välittänyt työvoimaa muun muassa lyhytaikaiseen puutarhanhoitoon sekä kotitietokoneiden huoltoon.

– Tietokoneen tarkistuksista ja pikkukorjauksista veloitamme asiakkaalta esimerkiksi 40 euroa. Kilpailemme hinnalla ja hyvällä osaamisella, sanoo talouspäällikkö Kreeta-Maaria Kalliokoski.

NY-yritys on opiskelijoiden muodostama harjoitusyritys, joka toimii oikean yrityksen tapaan.

– Toimijoina ovat vain nuoret, ja yrityksen toiminta-aika on rajattu kahteen lukukauteen. Tämä asettaa rajoituksia yritysten tuotteisiin tai toiminnan kehitysmahdollisuuksiin, mutta tarjoaa hyvän mahdollisuuden oppimiseen ja oman tulevaisuuden suunnitteluun, Hanska painottaa.

Mukavaa vastapainoa

Kalliokosken mukaan yritys saa 40 prosenttia välittämänsä työntekijän tuotosta. Tekijä saa pitää loput itsellään. Yrityksen voitto jaetaan tasan osakkaiden kesken.

Patrick Hanska ja Kreeta-Maaria Kalliokoski ovat toisen vuoden opiskelijoita luovan yrittäjyyden linjalla. Heidän mukaansa yrityksen vetäminen ei ole toistaiseksi häirinnyt muuta koulutyötä muutamia poissaoloja lukuunottamatta.

– Yrittäjyys on mukavaa vastapainoa normaaleille lukiokursseille, he sanovat.

Ennätysmäärä hakijoita

Luovan yrittäjyyden linja käynnistettiin Hämeenlinnan yhteiskoulun lukiossa vuonna 2007. Viime lukuvuonna linjan toiminta jatkui Hämeenlinnan lyseon lukiossa.

Viime keväänä linjalle oli ennätysmäärä hakijoita. Linjalle otettiin 19 opiskelijaa soveltuvuuskokeen kautta.

– Luovan yrittäjyyden linjalla lähestytään yrittäjyyttä käytännön toimien ja luovuuden keinoin. Sosiaalista mediaa hyödynnetään monipuolisesti. Työskentely tapahtuu pääosin ryhmissä, joissa voidaan ottaa huomioon ja tukea paremmin opiskelijoiden yksilöllisiä lahjakkuuksia, sanoo opinto-ohjaaja Anne Ahvenharju, joka toimii yrittäjälinjan koordinaattorina.

Tekemällä oppimista

Yrittäjälinjan valmentajana toimiva saksan ja ruotsin kielen lehtori Tuija Tiala painottaa opiskelijakeskeisyyttä ja tekemällä oppimista.

– Opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä korostetaan sekä kannustetaan yrittäjämäiseen asenteeseen. Tärkeää on yrittäjämäinen toiminta, se, että kukin tekee aina parhaansa vaikka toisen palveluksessa. Myös esiintymistaidot ja kommunikaatiotaidot kehittyvät kurssin suorittamisen myötä

Hämeen ammattikorkeakoulun tutkinnoissa luovan yrittäjyyden linjalla hankittua osaamista on tunnustettu osaksi opintoja.

Linjan kumppaneita ovat muun muassa Ruukki, Vanajanlinna, Hämeenlinnan seudun Osuuspankki, Sibelius Celebrations, Mc Donald´s, HPK sekä Hämeenlinnan Yrittäjät. (HäSa)

Faktaa:

NY-yritys

Harjoitusyritys, jonka tarkoituksena on edistää työelämätaitojen sekä yrittäjämäisen asenteen ja toimintatavan oppimista.

Kuuluu Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, joka on tarkoitettu perus- ja toisen asteen oppilaille ja opiskelijoille.

Toimii oikealla rahalla oikean yrityksen tapaan, ja se voi myydä tuotteitaan tai palveluitaan asiakkaille.

Nuori yrittäjyys ry on selvittänyt toiminnan laillisuuden ja verotuskäytännöt yhdessä verohallinnon kanssa.

Yritys ei maksa veroa, mutta osakkaiden saama tuotto on veronalaista tuloa, mikä pitää ilmoittaa verotuksessa.

Lukuvuonna 2010-2011 perustettiin noin 900 NY-yritystä, ja ohjelmiin osallistui noin 3 200 nuorta.

Päivän lehti

26.1.2020