Kanta-Häme

Lääkärit käyttävät laiskasti käsidesiä Kanta-Hämeen keskussairaalassa – Kolmannes ei käytä lainkaan käsidesiä potilaskontakteissa

Asia on tullut ilmi Kanta-Hämeen keskussairaalan säännöllisessä seurannassa. Hoitajien käsihygienia on sen sijaan parantunut.
Oikea käsihygienia on sairaaloissa infektioturvallisuuden kulmakivi. Kuva: Pekka Rautiainen
Oikea käsihygienia on sairaaloissa infektioturvallisuuden kulmakivi. Kuva: Pekka Rautiainen

Kolmasosa Kanta-Hämeen keskussairaalan lääkäreistä ei desinfioi käsiään lainkaan ennen potilaaseen koskemista. Hoitajien kohdalla määrä on noin kymmenen prosenttia.

Infektioylilääkäri Janne Mikkola kertoo, että asia on havaittu käsihygienian toteutumisen säännöllisessä seurannassa.

– Kiireellä asiaa ei voi selittää. Hätätilanteita emme edes havainnoi, koska silloin ei voi jäädä hieromaan huuhdetta käsiinsä puoleksi minuutiksi. Olemme ihmeissämme, että lääkäreihin havainnointi ei näytä vaikuttavan millään tavalla. Lääkäreiden tulokset ovat yhtä huonoja kuin viisi vuotta sitten.

Laiminlyöjät eivät ota osaa koulutuksiin

Keskussairaala on pyrkinyt ratkomaan ongelmaa johdon paimenkirjeillä, koulutuksilla, kampanjoilla ja tulosten läpikäymisellä yhdessä.

– Ne, jotka tarvitsisivat käsihygieniassa eniten koulutusta, eivät koulutuksiin koskaan osallistu, vaan kiertävät ne kaukaa, Mikkola toteaa.

Hoitajat ovat parantaneet käsihygieniatuloksiaan vuosi vuodelta. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten hoitajista ei käyttänyt käsidesiä 15 prosenttia, ja viitisen vuotta sitten luku oli Mikkolan mukaan vielä suurempi.

Riittävästi käsihuuhdetta, annettava vaikuttaa puoli minuuttia

Käsihygienian toteutumista on seurattu Kanta-Hämeen keskussairaalassa vuosikymmenet mittaamalla paljonko käsihuuhdetta kuluu suhteessa potilashoitopäiviin.

Lisäksi viimeisen viiden vuoden ajan sairaala on suorittanut kerran kuussa havainnointia, muistaako työntekijä desinfioida kätensä ennen potilaskontaktia vaativia toimenpiteitä. Apuna tässä on vuoden ajan ollut eHuuhde-mobiilisovellus, johon havainnointitiedot syötetään saman tien ja tulokset saadaan reaaliaikaisesti.

– Hygieniayhdyshenkilöt seuraavat, otetaanko käsihuuhdetta riittävästi. Lisäksi kellotamme ajan kauanko käsihuuhteen ottamisesta menee siihen, kun kosketaan potilaaseen. Jos se on alle puoli minuuttia, aine ei ole ehtinyt vaikuttaa riittävästi. HÄSA

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic