Kanta-Häme

Lääkäri kutsuu sukunimellä jatkossakin

Asiakkaan hallintokantelu on herättänyt keskustelua siitä, saako lääkäri kutsua ihmisen odotushuoneesta sukunimellä vastaanotolle. Keskustelu perustuu siihen, että sukunimi on potilastieto ja potilastietojen luovuttaminen sivulliselle on kiellettyä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Marja Pietilä kertoo, ettei Hämeenlinnassa asiaa ole käsitelty yleisesti.

Hämeenlinnan avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger sanoo, että henkilökunnan kesken asiasta on keskusteltu melko vähän.

– Meidän tehtävämme on ihmisten hoitaminen ja asiakaspalvelu, joten totta kai kunnioitamme ihmisen toivetta, jos hän ei halua, että sukunimeä käytetään kutsuttaessa.

Jos sukunimellä kutsuminen ei sovi asiakkaalle, Krögerin mukaan hänen kannattaa ilmoittaa siitä aikaa varatessa. Tällöin asiakkaalle voidaan antaa vuoronumero, jolla lääkäri kutsuu hänet sisään.

Kröger sanoo kohtaavansa silloin tällöin ihmisiä, jotka toivovat nimen pysyvän salassa odotushuoneessa. Suurimmalle osalle ihmisistä nykyinen käytäntö ei aiheuta ongelmia.

Krögerin mukaan kutsuntakäytännön muuttaminen vaatisi laajoja muutoksia muun muassa ajanvaraus- ja sairaskertomusjärjestelmään. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic