Kanta-Häme

Lääkärihelikoptereilla historiansa kiireisin juhannus - Kopterit hälytettiin ilmaan 199 kertaa

FinnHEMSin lääkärihelikopterit lähtivät juhannusviikonloppuna taivaalle lähes kaksisataa kertaa. Kuva: Petteri Lindholm
FinnHEMSin lääkärihelikopterit lähtivät juhannusviikonloppuna taivaalle lähes kaksisataa kertaa. Kuva: Petteri Lindholm

FinnHEMSin lääkärihelikoptereilla oli kaikkien aikojen kiireisin juhannus.

Kopterit hälytettiin tehtävälle yhteensä 199 kertaa, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin viime juhannuksena. Eniten hälytyksiä kirjattiin Kuopion lääkärihelikopteritukikohdassa.

Lääkäri- ja lääkintähelikopterit saivat enemmän hälytyksiä juhannuksena kuin kertaakaan aiemmin FinnHEMSin historiassa. Edellinen ennätyslukema on vuodelta 2012, jolloin hälytyksiä oli 196.

Koko maassa juhannuksen kiireisin päivä oli lauantai, jolloin FinnHEMS hälytettiin 86 kertaa.

Kuudesta tukikohdasta vilkkain oli Kuopio, missä lääkärihelikopteri hälytettiin viikonlopun aikana tehtävälle kaikkiaan 52 kertaa. Se on 49 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Seuraavaksi eniten hälytyksiä kirjattiin Turussa, 37 hälytystä sekä Vantaalla ja Tampereella, molemmissa 36 hälytystä. Vantaalla kasvua viime vuodesta oli 44 prosenttia ja Turussa 37 prosenttia.

Suurin osa hälytyksistä koski tajuttomia ja elottomia potilaita, tieliikenneonnettomuuksien uhreja sekä myrkytystapauksia. Juhannuksena oli seitsemän vesipelastustehtävää ja neljä synnytystä.

Uusi hätäkeskusjärjestelmä selittää hälytysmäärän kasvua

FinnHEMSin tutkimusjohtajan Ilkka Virkkusen mukaan hälytysmäärän kasvuun mitä todennäköisimmin vaikuttaa uusi hätäkeskustietojärjestelmä Erica.

– Erican myötä FinnHEMSin hälytysmäärä on noussut noin 1,3-kertaiseksi, mutta samalla kohdattujen potilaiden määrä on vielä tuntemattomasta syystä vähentynyt yli 10 prosenttia. Asiaa tutkitaan parhaillaan, Virkkunen sanoo.

Uusi järjestelmä perustuu riskianalyysityökaluun, joka käyttöönottovaiheessa on aiheuttanut ongelmia. Hätäkeskuslaitos parantelee järjestelmää yhteistyössä viranomaisten kanssa, jotta havaitut ongelmat saadaan korjattua. HäSa

Juhannuksen (21.–23.6.) hälytysmäärät tukikohdittain:

FH10 Vantaa: 36 hälytystä

FH20 Turku: 37 hälytystä

FH30 Tampere: 36 hälytystä

FH50 Oulu: 21hälytystä

FH51 Rovaniemi: 17 hälytystä

FH60 Kuopio: 52 hälytystä

Päivän lehti

26.1.2020