Kanta-Häme Loppi

Lääkärijupakka jatkuu Lopella

Pihlajalinna ei aio antaa periksi, vaan hakee keinoa terveyskeskuslääkärin vastaanoton avaamiseen.

Terveyskeskuslääkäriin pääsyä joudutaan vielä odottelemaan Lopella.

Pihlajalinna ilmoitti viikko sitten tuovansa julkisen terveydenhuollon lääkärivastaanotot Lopen kirkonkylään, mutta toteutus ei onnistu ilman perinpohjaisia selvityksiä.

– Emme helposti anna periksi. Selvitämme nyt, voiko tämä todella olla mahdoton yhtälö. Selvittelemme suunnitellun toiminnan lainmukaisuutta, kertoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen.

Aaltonen toteaa, että erityisen vaikeaa on ymmärtää, mikä ero on, jos asiakas voi kotoa ottaa yhteyttä etälääkäriin, muttei voi fyysisesti käydä lääkärin vastaanotolla Lopen kirkonkylässä.

 

Julkisia terveyspalveluja Hattulan kunnalle tuottava Pihlajalinna aikoo ottaa vastaan Hattulan terveyspalvelujen käyttäjiksi siirtyneitä loppilaisia myös Lopen kirkonkylän toimipisteessä.

Lopen kunta ei tavoittele yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa. Myöskään Hattulan kunta ei ole mukana Pihlajalinnan uudessa suunnitelmassa.

 

Hattulan kunta seuraa miten Pihlajalinnan hanke etenee.

– Jos ministeriö vähänkään näyttää vihreää valoa, me punnitsemme onko uusi toiminta sopimuksen mukaista ja kunnan intressien mukaista. Toiminta edellyttää joka tapauksessa lisäliitettä terveyspalvelujen ulkoistussopimukseen, toteaa Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto.

 

Pihlajalinna avasi viime helmikuussa Lopen kirkonkylään yksityislääkärin vastaanoton. Sen yhteydessä on nyt tarkoitus antaa myös Hattulan terveyspalveluiden asiakkaaksi vaihtaville julkisen terveyskeskuslääkärin ja geriatrin palveluja.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ilmoittanut Pihlajalinnalle, Hattulan kunnalle ja Riihimäen seudun terveyskuntayhtymälle, ettei pidä toteuttamistapaa laillisena.

Ongelma on, ettei laki salli terveyspalvelujen viemistä toisen kunnan alueelle. Valinnanvapaus antaa loppilaisille mahdollisuuden käydä Pihlajalinnan Hattulan toimipisteissä, mutta julkisen hinnalla laskutettavia palveluja ei stm:n linjauksen mukaan Lopen toimipisteessä voi ainakaan toistaiseksi saada. HäSa