Kanta-Häme

Lääkäripula vaivaa taas Riihimäellä

Ensi kesänä lääkäri käy vanhusten luona vain kerran tai kaksi viikossa Riihimäen terveyskeskuksen Hausjärven vuodeosastolla Oitissa. Syy löytyy lääkäripulasta. Terveyskeskuksen vuodeosastojen viidestä lääkärin virasta vain yhdessä on vakituinen työntekijä.

– Olemme joutuneet siirtämään vastaanottotoiminnasta kaksi lääkäriä kiertämään vuodeosastoilla. Nyt vastaanotolla ei pystytä hoitamaan kaikkia saman päivän aikana lääkäriä tarvitsevia potilaita. Olemme joutuneet ostamaan vastaanottopalveluja yksityiseltä lääkäriasemalta jo maaliskuun alusta lähtien, kertoo ylilääkäri Pertti Knuth.

Varsinaiset kiireellistä erikoissairaanhoidollista päivystyslääkäriä tarvitsevat hoidetaan päivystyspotilaina. Erillisyksikkönä toimiva päivystys on ruuhkainen ja venyy ylitöihin, mutta pystyy ottamaan potilaat vastaan.

Särky-, flunssa- ja sairauslomaa tarvitsevat potilaat eivät pääse päivystykseen. Jolleivät he mahdu kiireettömän vastaanoton omalääkärin päivälistalle, heidät ohjataan yksityiselle lääkäriasemalle. Potilas ei maksa lisälaskua.

Töitä 6-7 lääkärille

Terveyskeskukseen tarvitaan kaikkiaan kuusi tai seitsemän lääkäriä, jotta nykyisten työtaakka helpottuu ja tilanne tasoittuu. Yrityksistä huolimatta virkoihin ei ole ollut hakijoita.

Kesän ajaksi terveyskeskukseen on saatu palkattua viisi opiskelijaa. Heinäkuussa kaikkia viittä potilasosastoa hoitaa yksi valmistunut lääkäri opiskelijoiden avulla.

Vuodeosastoista kolme on Riihimäellä, yksi Lopella ja yksi Hausjärvellä. Kesäajaksi riihimäkeläisiä hoivapotilaita siirretään Hausjärven osastolle ja hausjärveläiset akuuttipotilaat Riihimäen osastoille. Hoivaosastoksi muutettu Hausjärven osasto tarvitsee osastolääkärin käyntiä vain 1-2 kertaa viikossa.

Syksy lisää ongelmia, kun terveyskeskuksen lääkäreistä seitsemän on siirtymässä perhevapaille tai erikoistumiskoulutukseen. Toisaalta Pertti Knuth kertoo kahden lääkärin palaavan pitkältä vapaalta töihin.

– Joka tapauksessa joudumme turvautumaan entistä enemmän ostopalvelulääkäreihin. Samalla siirrämme lääkärien rekrytoimisen yksityiselle yritykselle, kertoo Pertti Knuth. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic