Kanta-Häme

Lääkärit keskitetään Riihimäelle

Lääkärin vastaanotot päättyvät Hausjärvellä ja Lopella. Vapun jälkeen lääkäriin lähdetään Riihimäen sairaalaan. Kuntiin jää sairaanhoitajien kiireetön vastaanotto terveyskeskuksen lähiasemille.

Ryttylän vastaanotto loppuu kokonaan. Lopella terveyslähiasema avataan kunnantalon naapuriin Pajatielle ja samalla toiminta Harjutiellä loppuu. Vuodeosasto on jo siirtynyt Riihimäen sairaalaan.

Muutos tiivistää perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä.

– Potilas hyötyy, kun voi käydä tarvitessaan samalla käynnillä lääkärissä, laboratoriossa ja röntgenissä, kertoo ylihoitaja Auli Anttila Riihimäen terveyskuntayhtymästä.

Moni tuttu toiminto muuttaa uuteen paikkaan, mutta terveyskeskus tiedottaa parhaansa mukaan asiakkaille.

Sairaalaan lähdetään aina, kun tarvitaan kiireellistä tai kolmen vuorokauden sisään annettavaa hoitoa. Myös kiireettömät yleis- ja erikoislääkärin vastaanotot tapahtuvat sairaalan tiloissa.

Yöaikaan päivystykseen lähdetään edelleen Hämeenlinnaan Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapuun.

Lähiasemilla hoidetaan jatkuvaa hoitoa tarvitsevia kuten marevan-potilaita, diabeetikoita ja haavapotilaita. Sekä Lopella että Oitissa toimii myös 2-3 päivää viikossa laboratorio.

Lääkäri hoitaa edelleen molempien kuntien koululaisia, kotihoidon sekä kotisairaalan vanhuksia ja ottaa vastaan neuvoloissa.

Edessä oleva muutos tietää useille toiminnoille paikanvaihdosta sairaalan seinien sisällä ja nykyisellä pääterveysasemalla.

Pääterveysasemalle Penttilänkadulle siirtyvät aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut. Sinne keskitetään suun hoito, työterveys ja terveysvalvonta.

Penttilänkadulta Riihimäen sairaalaan siirtyy akuutti ja kiireetön lääkärien vastaanotto, fysioterapia, aikuisten toimintaterapia ja apuvälinepalvelut.

Akuuttiosastot ovat jo siirtyneet sairaalaan ja myöhemmin sinne keskitetään myös muistisairaat ja kuntouttava toiminta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan yksikkönä toimivaa Riihimäen sairaalaa kehitetään osaamisen keskuksena, jossa on sekä avoterveydenhuollon poliklinikka että päiväkirurginen yksikkö.

Johtajaylilääkäri Seppo Ranta kertoo, että maakunnallisessa sote-uudistusta valmistelevassa työssä lähtökohtana on, että päiväkirurgia jatkaa Riihimäellä.

– Joudumme tekemään isoja muutoksia paitsi Riihimäellä myös Hämeenlinnassa, jos päivystysasetus tai sote-laki estää päiväkirurgian jatkamisen Riihimäellä, Ranta toteaa.

Päiväkirurgiaan on tarkoitus saada potilaita myös ruuhkaiselta pääkaupunkiseudulta. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic