Kanta-Häme

Lääkejakelu palaa takaisin lautakuntaan

Ikäihmisten lautakunta saa lääkkeiden koneellisen jakelun bumerangina kaupunginhallitukselta takaisin käsittelyynsä.

Kaupunginhallitus evästi asiaa sillä, että jakelusta on päätettävä lautakunnan budjettiraamiin sisältyvien määrärahojen puitteissa.

Kaupunginhallitus äänesti asiasta.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ehdotti, että marraskuun alusta kaupunki maksaa annosjakelun kustannukset.

Kun asiakasmaksuja aikanaan tarkistetaan, niissä pitäisi Kenakkalan ehdotuksen mukaan ottaa huomioon aika, joka kotihoidolta kuluisi lääkejakeluun. Arviointi tehtäisiin jokaisen asiakkaan kohdalla erikseen.

Kaupungin lakimiehet ovat tulkinneet sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettua lakia niin, että jos kunta järjestää palveluja ostopalveluna, palvelun käyttäjältä on perittävä samat maksut kuin kunnan itse järjestämistä palveluista.

Ikäihmisten lautakunta linjasi pari viikkoa sitten, että kaupunki maksaisi koneellisen lääkkeiden jakelun kotihoidon asiakkaille ja palvelutalojen asukkaille.

Äänestys 8-3

Kaupunginhallituksessa Sirpa Laakso (sd.) esitti asian palauttamista lautakuntaan. Häntä kannattivat Iisakki Kiemunki (sd.), Lulu Ranne (ps.), Ulla Appelroth (sd.), Anna-Kaisa Häppölä (sd.), Kari Ilkkala (ps.), Hannu Kärpänen (kesk.), Ritva Oinonen (vas.).

Kaupunginjohtajan pohjaehdotuksen puolesta äänestivät kokoomuslaiset Helena Hirviniemi, Tapio Vekka ja Juha Kallioinen.

Ikäihmisten lautakunta saa siis lääkejakelun käsiteltäväkseen jo kolmannen kerran. Lautakunta on aiemmin jättänyt päätöksen kerran pöydälle. Seuraavalla yrittämällä se päätti äänestyksen jälkeen, että kaupunki korvaa koneellisen lääkejakelun, muttei sitä, mistä rahat otetaan.

Lääkkeiden koneellisen annosjakelun kustannuksiksi arvioidaan noin 300 000 euroa vuodessa.

Kiistely maksumiehestä alkoi, kun eduskunnan oikeusasiamies linjasi, ettei koneellisesta annosjakelusta saa aiheutua asiakkaalle lisäkustannuksia verrattuna kunnan itse järjestämään vastaavaan palveluun. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic