Kanta-Häme

Lääkejako tulee asiakasmaksuihin

Kun riittävän monta kertaa päättää, syntyy oikeanlainen päätös. Tästä on kokemusta ainakin ikäihmisten lautakunnalla. Se päätti tällä viikolla yksimielisesti lääkkeiden koneellisen jakelun maksullisuudesta.

Oikeanlainen päätös lienee ainakin kaupunginhallituksen näkökulmasta. Se kumosi lautakunnan edellisen päätöksen ilmaisesta jakelusta ja lähetti asian uudelleen lautakunnan käsittelyyn.

Evästyksenä oli, että päätöksen on pysyttävä budjettiraamissa eli asiakkaille ilmaisen lääkejakelun kustannusten kattamiseksi pitäisi löytää vastaavasti säästökohteita budjetin sisältä.

Lautakunta päättikin tällä viikolla, että kaupunki maksaa lääkkeiden koneellisen jaon siihen oikeutettujen puolesta tämän kuun alusta alkaen. Maksu sisällytetään kuitenkin vähitellen asiakasmaksuihin.

Kun kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen asiakasmaksuja tarkistetaan, otetaan huomioon myös aika, joka kotihoidolta kuluisi lääkkeiden jakoon.

Lääkkeidenjako kilpailutetaan kevään kuluessa.

Säästöjä ei löytynyt

Lääkkeiden koneellista jakelua on pohdittu ikäihmisten lautakunnassa perusteellisesti. Kerran se jätettiin pöydälle. Seuraavalla kerralla päätettiin äänin 6-5, että jako on ilmasta ja nyt uudestaan, että maksullista.

Eikö nyt kukaan ehdottanut ilmaista jakelua, varapuheenjohtaja Marko Palm (ps.)?

– No ei esittänyt. Tuntui, että turha äänestyttää. Oli aistittavissa, että monet olivat muuttaneet kantaansa.

Mikä oli muuttanut jäsenten kannan?

– Kaupunginhallitukselta oli määräys, että pitää budjetin sisältä löytää vastaavat säästökohteet.

Eikö niitä etsitty?

– Kyllä tuli muutamia ehdotuksia, mutteivät ne saaneet tukea. Ihmettelen tätä touhua. Mitä merkitsee 300 000 euroa 50 miljoonan budjetissa?

Mihin tulkintaan näkemys maksullisuudesta perustuu?

– Varmaakin kaupungin lakimiesten tulkintaan, koska luvattiin vielä tarkempaa tietoa STM:n tulkinnasta. Voihan olla, että päätös vielä kerran muuttuu.

Tulkinnanvaraista

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös ja STM:n sen pohjalta antama ohje ovat molemmat vaikeita tulkita.

Perusidea on, että koneellinen lääkejakelu kuuluu kunnan järjestämisvastuuseen. Ministeriön ohje on, ettei se saa aiheuttaa asiakkaalle enempää kustannuksia kuin kunnan oma palvelu.

Kaupunginlakimies Merja Korhonen kertoo yrittäneensä saada vielä tarkennusta tulkintaan STM:stä. Sieltä ei tulkintaa ole kuitenkaan saatu.

– Puhuin sitten Kuntaliiton johtavan lakimiehen kanssa. Hän päätyi samaan meidän kanssa, ettei koneellinen jakelu kokonaan ilmaista ole. Se ei kuitenkaan saa ylittää kustannusta, jonka se aiheuttaisi kotihoidon omana työnä.

Ikäihmisten lautakunta rajasi myös, että koneellisen jakelun piiriin tulevat asiakkaat, joilla on pääsääntöisesti vähintään kolme lääkettä.

Asiakkailla on edelleen mahdollisuus ostaa lääkkeidenjako myös suoraan apteekilta. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic