fbpx
Kanta-Häme

Lääkintähelikopterit kunnan vastuulle

Valtiontalouden kehysriihen päätöksessä luovutaan lääkintähelikopterien korvamerkityistä valtionavustuksista vuonna 2017. Aiemman periaatteen mukaan toiminta oli tarkoitus rahoittaa suoraan valtion kassasta.

Jos suunnitelma toteutuu, lääkintähelikopterien kulut maksetaan vuodesta 2018 alkaen kuntien valtionosuuksista. Tällöin kunnat saavat päättää itsenäisesti, kuinka paljon he valtionosuuksista siirtävät lääkärikoptereihin.

Uudistus on osa laajempaa sote-uudistusta eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistusta.

Alun alkaen poikkeuksellinen järjestely

Sosiaali- ja terveysministeriön terveyspalveluryhmän johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan lääkintähelikoptereiden rahoitus korvamerkittynä valtionosuutena on alun perinkin ollut hyvin poikkeuksellinen, ja siksi se tullaan muuttamaan.

– Kun toiminta siirtyi yliopistollisten sairaanhoitopiirien vastuulle, ei kunnilla ollut yksinkertaisesti siihen varaa. Sen takia valtio tuli väliin auttamaan, Voipio-Pulkki sanoo.

Aiemmin lääkärikopterit toimivat raha-automaattiyhdistysten ja kansalaiskeräysten rahoilla, mutta malli korvattiin vuonna 2012 kokonaan uudella mallilla.

Sairaanhoitopiiri vastustaa muutosta

Hämeenlinna on osa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lääkärihelikopteritoimintaa, ja tarvittaessa helikopteri lentää tänne Tampereelta. Suomessa valtion lääkärihelikopteritoiminnasta vastaa Finnhems-yhtiö, jonka Suomen viisi yliopistollista sairaalaa omistavat tasaisin osuuksin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalaisen mukaan valtionpuolelta ei ole käyty vielä virallisia keskusteluja rahoituksen muutoksesta. Yllätyksenä kehysriihen päätös ei silti Ihalaiselle tule, sillä vaihtoehtoa on mietitty jo aiemmin.

Ihalaiselle on kuitenkin selvä mielipide asiaan.

– Ilman muuta valtion täytyy huolehtia velvoitteista, jotka ovat aikanaan sovittu. Kun lääkintähelikopteritoiminta siirtyi yliopistosairaaloille, keskusteluissa lähdettiin siitä, että se rahoitetaan suoraan valtion budjetista, koska tämä on valtakunnallista toimintaa, Ihalainen sanoo.

Ei tarkoitus heikentää toimintaa

Kehysriihessä vuoden 2014 valtionosuus on 27 miljoonaa. Voipio-Pulkki arvelee, että lääkärihelikopterien kustannukset pysyvät tulevaisuudessa samalla tasolla. Vaikka lääkärihelikopterien rahoitus tapahtuu tulevaisuudessa kuntien kautta, ei Voipio-Pulkin mukaan toimintaa ole tarkoitus heikentää.

Ihalainen ei usko, että lääkintähelikopteritoiminta olisi vaarassa, eikä hän halua spekuloida, mitä rahoituksenmuutos toisi mukanaan tulevaisuudessa.

– Jos muutos tulee, valtion on lisättävä tältä osin kuntien valtionosuuksia, Ihalainen toteaa.

Menot