fbpx
Kanta-Häme

Lääkkeiden annosjakelun maksut laittomia

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on yleistynyt Hämeenlinnan palveluasunnoissa ja kotihoidossa viimeisen viiden vuoden aikana.

Kunnan lakisääteisiin tehtäviin kuuluu hoitaa lääkkeiden jakelusta aiheutuvat kulut. Hämeenlinnan kaupunki ei monien muiden kuntien tavoin maksa koneellisesta lääkkeiden jaosta aiheutuvia kustannuksia, vaan potilas maksaa ne itse.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläiselle on tehty asiasta kantelu, ja Jääskeläinen pitää kuntien toimintaa laittomana.

– Kuntien ja kuntayhtymien tapa hoitaa lääkkeiden koneellinen annosjakelu on monissa kunnissa lainvastainen, sillä siitä ei saa aiheutua lisäkustannuksia potilaille. Kuntien erilaiset käytännöt eivät myöskään kohtele potilaita yhdenvertaisesti, Jääskeläinen sanoo tiedotteessaan.

Iäkkäille suuret kustannukset

Hämeenlinnan kaupungin apulaisylilääkäri Tuomo Lunnikivi geriatrisesta yksiköstä sanoo, että koneellinen annosjakelu on käytössä jo suurimmassa osassa palveluasunnoista ja kotihoidon palveluista.

– Kaupunki on linjannut, että koneellinen annosjakelupalvelu olisi hyvä ottaa käyttöön. Annosjakelu parantaa potilaan lääketurvallisuutta, koska ihmisen tekemät inhimilliset virheet vähenevät. Myös hoitajien aikaa säästyy, Lunnikivi summaa.

Tällä hetkellä apteekit voivat vapaasti hinnoitella sen, kuinka paljon he pyytävät pussitetuista lääkkeistä. Apteekit eivät pussita lääkkeitä itse, vaan erilliset yritykset hoitavat pussituksen. Tällaisia yrityksiä on esimerkiksi Pharmac ja Pharma service.

Hämeenlinnan apteekeissa pussitusten hinnat per viikko vaihtelevat seitsemän euron molemmin puolin, osassa apteekeista viikon hinta on lähellä kymmentä euroa. Kelakorvausta voi viikkoa kohti saada korkeintaan 1,26 euroa.

Lääkkeiden jaosta tulevat kustannukset voivat nousta kuukausittain melkein 40 euroon, ja se on monelle iäkkäälle suuri summa.

Työllistää apteekkeja

Annospussituksia tekevät firmat laskuttavat apteekeilta viikon lääkkeistä noin viisi euroa. Apteekkareiden mukaan apteekeille annospussitoiminta on käytännössä tuottamatonta, sillä se tuo apteekeille paljon ylimääräistä työtä.

Aulangon apteekki on tarjonnut annospussituksia noin kymmenen vuoden ajan asiakkailleen. Apteekkari Helena Rantanen sanoo, että apteekeille ei lääkkeiden annosjakelusta jää käteen juuri mitään.

– Ensin kartoitamme lääkärin kanssa lääkkeiden yhteisvaikutukset ja päällekkäisyydet. Sitten me lähetämme annosjakelusta vastaavalle yritykselle tiedot, mitkä lääkkeet ja mihin kellonaikaan potilaan pitää ottaa. Yritykset pakkaavat lääkkeet annospusseihin tietojemme perusteella. Sitten, kun pussit tulevat tänne, me tarkastamme, että nimi ja lääketiedot vastaavat toisiaan, Rantanen valaisee apteekkien työtä.

Apteekkari Nina Ronimus Kaurialan apteekista on Rantasen kanssa samaa mieltä

– Tämä on aika tuottamatonta työtä apteekeille. Reseptit tarkistetaan aina uudestaan kahden viikon välein, kun uudet lääkepussit tilataan. Muuten reseptit tarkistettaisiin noin kerran kolmessa kuukaudessa, Ronimus sanoo.

Muut Hämeenlinnan apteekit ovat Rantasen ja Ronimuksen kanssa samoilla linjoilla.

Hämeen sanomat yritti tavoittaa Hämeenlinnan kaupunkia kommentoimaan asiaa, mutta kesälomien takia kukaan ei ollut tavoitettavissa. (HäSa)

Menot