Kanta-Häme

Laamanni arvostaa lautamiesjärjestelmää

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Juhani Hirvonen ei pidä lautamiesten määrän vähentämistä saati lautamiehistä luopumista hyvänä ajatuksena.

– Ihmisten käsitykset asiasta vaihtelevat vahvasti. Joidenkin mielestä lautamiehet ovat turha kustannuserä, minusta he ovat tärkeä osa oikeuslaitosta ja merkittävä oikeudellinen elementti, hän sanoo.

Torstaina julkistetussa oikeudenhoidon uudistamisohjelmassa esitetään muun muassa lautamiesten määrän vähentämistä tai lautamiehistä luopumista.

Hirvonen sanoo yhtyvänsä Helsingin hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölän oikeudenhoidon uudistamisohjelmaan sanelemaan eriävään näkemykseen, jonka mukaan lautamiesjärjestelmä on oleellinen osa kansanvaltaista oikeudenhoitoa. Könkkölä sanoo myös, että lautamiesjärjestelmän yhteiskunnallinen merkitys on niin suuri, ettei se voi olla kustannuskysymys.

Lautamiehillä lautamiesjärkeä

Laamanni Hirvonen kertoo käyttävänsä lautamiehiä apunaan siten, että oikeusjutun salikäsittelyn jälkeen hän esittelee lautamiehille harkittavat asiat ja kysyy heidän mielipidettään.

– Jos tämän jälkeen lautamiehet eivät pääse pohdinnassaan eteenpäin, teen ehdotuksia ja kysyn asioista niiden pohjalta. Alustavan keskustelun jälkeen kirjoitan tuomion ja lähetän sen lautamiehille kommentoitavaksi ennen kuin se annetaan ulos, hän kertoo.

Hirvosen mukaan monissa jutuissa varsinaista juridiikkaa on aika vähän, mutta kohtuullisuuden pohtimista paljon. Siksi tuomarin on hyvä kuunnella lautamiesten näkemyksiä.

– Lautamies tuo oikeudenkäyttöön lisäarvoa siksi, ettei ole juridiikan rasittama, vaan näkee asiat ”raikkain” silmin. Hirvosesta on myös hyvä, etteivät lautamiehet istu liikaa käräjiä, jottei heille rupea kehittymään juridista katsantokantaa käsiteltäviin asioihin.

Lautamiehet ovat kunnanvaltuustojen valitsemia ja poliittisten puolueiden esittämiä.

Tätä Hirvonen pitää hassuna järjestelmänä.

– Poliittinen valitseminen ei näytä ulospäin hyvältä. Valinnan pitäisi olla sattumanvaraista siten, että sen jälkeen vain tarkistettaisiin valittujen kelvollisuus lautamiehen tehtäviin. (HäSa)