Kanta-Häme

Laboratoriovalitus meni nurin

Sairaanhoitopiirin ja Janakkalan valtuuston varapuheenjohtaja Irja Pynnönen (kesk.) on hävinnyt pitkän taistelunsa Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Kyse on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuuston päätöksestä, jolla keskussairaalan kliinisen kemian ja mikrobiologian laboratoriotoiminnot yhdistettiin tamperelaisen Fimlab Laboratorioiden kanssa.

Pynnönen valitti päätöksestä joulukuussa 2011 Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka teki ratkaisun asiassa 7. elokuuta.

Hallinto-oikeus jätti tutkimatta Pynnösen valitusperusteet, jotka koskivat julkisista hankinnoista annetun lain vastaisuutta. Muilta osin se hylkäsi valituksen. Se hylkäsi myös Pynnösen vaatimuksen lausunnon hankkimisesta markkinaoikeudelta.

Pitkä prosessi

Oikeuden päätöksellä ei ole käytännön vaikutusta keskussairaalan toimintaan, sillä laboratoriofuusio toteutettiin jo viime syksynä. Toteutus oli tosin ehdollinen sen varalta, että hallin-oikeus päätyisi Pynnösen kannalle.

Valituksen mukaan päätöksestä annettu muutoksenhakuohje ei täyttänyt lainsäädännön vaatimuksia, päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja oli muutenkin lainvastainen.

Pynnönen puuttui valituksessaan muun muassa valtuutetuille toimitettuihin tietoihin, joiden mukaan yt-neuvotteluissa on saavutettu yksimielisyys henkilöstön kanssa. Pynnösen mukaan valtuutetut olivat saaneet väärää tietoa, koska neuvottelupöytäkirjaa ei ole allekirjoitettu.

Lisäksi sairaanhoitopiiri ei ollut kilpailuttanut laboratoriotutkimusten hankintaa.

Valitusprosessi on ollut pitkä ja monipolvinen, sillä sen kuluessa Pynnönen on tehnyt myös monta siihen liittyvää täytäntöönpanokieltoa, jotka on kaikki hylätty aina korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Sairaanhoitopiirin hallitus saa uusimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen seuraavassa kokouksessaan torstaina.

Pynnösellä on mahdollisuus valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeiden päätöksestä vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020