Kanta-Häme

Lahdella suurkoju, porilaiset houkuttelivat mölkyllä – Visit Hämeen osasto jäi Matkamessuilla muiden jalkoihin

Visit Hämeen ensimmäinen osallistuminen Matkamessuille oli opintomatka, mutta aivot raksuttavat jo ensi vuodelle.
Minna Niskanen (vas.) juttelee Visit Hämeen -messuosastolla helsinkiläisen Hellevi Majanderin kanssa. Majanderilla on tapana kerätä matkaesitteitä koppaan sohvapöydän alle ja tutkia niitä kotona miehen kanssa. Hämeenlinnasta Majander haluaisi nähdä Ahvenistonharjun. Kuva: Esko Tuovinen
Minna Niskanen (vas.) juttelee Visit Hämeen -messuosastolla helsinkiläisen Hellevi Majanderin kanssa. Majanderilla on tapana kerätä matkaesitteitä koppaan sohvapöydän alle ja tutkia niitä kotona miehen kanssa. Hämeenlinnasta Majander haluaisi nähdä Ahvenistonharjun. Kuvat: Esko Tuovinen

Visit Häme vaikutti jäävän kilpailevien kaupunkien jalkoihin Matkamessuilla.

Kanta-Hämeessä otetaan vielä ensiaskeleita matkailun kehittämisen suhteen, myönsi Janne Tienpää perjantaina Helsingin Messukeskuksessa. Tienpää aloitti viime syksynä Elinvoimaa Hämeeseen -hankkeen kipparina.

Visit Hämeen pieni osasto ei erityisesti pistänyt valtavasta messutarjonnasta silmään. Osasto oli kooltaan vain kolmasosan esimerkiksi vieressä olevan Lopen kunnan 27 neliömetrin messuosastosta.

Miksi Kanta-Hämeeseen kuuluvalla Lopella on suurempi messuosasto kuin Visit Hämeellä eli itse Kanta-Hämeellä, Janne Tienpää?

– Kanta-Hämeen matkailun kehittämisen polku on vielä alkutekijöissään. Aloitin pestissäni syyskuussa ja siihen mennessä valtaosa näiden messujen paikoista oli ehtinyt jo mennä.

Eckerö Linea markkinoiva merenneito Riia eli Anni Perttula otti perjantaina rennosti Matkailumessuilla Helsingissä.

Perjantaina Visit Häme -osastolla oli eniten esillä Aulanko, jota esitteli Aulangon luontoliikuntakeskuksen projektipäällikkö Minna Niskanen. Hän kertoi muun muassa puistometsän luontoliikunnasta ja työhyvinvointipäivistä.

Visit Hämeellä ei tämän vuoden matkamessuilla ole varsinaista isoa teemaa, mutta Tienpään mukaan sellainen on ensi vuoden tapahtumassa luvassa.

– Sitä ei ole lyöty lukkoon vielä, mutta yksi vaihtoehto voisi olla teatteri eri genreineen.

Niskanen totesi, että messut ovat hyvä paikka imeä vaikutteita jatkomarkkinointia varten.

– Ihmiset rakastavat tarinoita. Olisi hienoa, jos meillä olisi osastolla tarinoimassa Aulangosta vaikka Hugo Standertskjöldiltä näyttävä tarinankertoja.

Luonto oli esillä useammalla messuosastolla. Yrittäjä Teuvo Zetterman edusti messuilla Marskin majaa ja Loppea. Hänen mukaansa myös luontoa on osattava rahastaa. Kuva: Esko Tuovinen
Luonto oli esillä useammalla messuosastolla. Yrittäjä Teuvo Zetterman edusti messuilla Marskin majaa ja Loppea. Hänen mukaansa myös luontoa on osattava rahastaa. Kuva: Esko Tuovinen

Lopella sijaitsevan Marskin majan yrittäjä Teuvo Zetterman sanoi, että harvemmin yksittäinen kunta on messuilla näin isolla osastolla edustettuna.

– Muutama vuosi sitten kunnan päättäjät ymmärsivät, että kuntaa on hankala markkinoida ilman yhteistyötä yrittäjien kanssa.

Vapaa-aikavyöhykkeenä markkinoitavan Lopen teemana on luonto. Sen varaan nojasi moni muukin osasto matkailumessuilla, Visit Häme myös.

– Kanta-Hämeen matkailua on hankala markkinoida pääkaupunkiseudun väelle. Heille me olemme liian lähellä. Kuka haluaa majoittua sadan kilometrin päähän kodistaan? Zetterman sanoi.

Isoa osaa osastoja leimasi niiden toiminnalliset osuudet. Esimerkiksi muutaman metrin päässä Lopesta ja Visit Hämeestä olevalla Porin osastolla pelattiin mölkkyä, joka veti mukaan myös niitä harvoja lapsiperheitä, jotka olivat messuille tulleet.

Rovaniemi tuli Matkamessuilla vastaan heti portaissa.

Huomioitavaa on, että jopa pieni Ähtäri oli satsannut Visit Hämettä enemmän näkyvyyteen: messuosaston yläpuolella roikkui kuin lätkähallista tempaistu iso kuutio kaupungin nimellä ja vihreällä värillä varustettuna.

Tosin pandoista tunnetun kaupungin messuosastolla ei täplikkäitä karhueläimiä nähty muuten kuin otsakoristeina.

Turkulainen Nea Luoma etsi matkailumessuilta ideoita reppureissaamiseen. Visit Hämeen osastolla hän ei käynyt, mutta Hämeenlinnasta hän tietää ainakin vankilan.

Visit Hämeen osastosta katsottuna nurkan takana oleva Lahti puolestaan vaikutti jättiläiseltä.

– Lahden kanssa olemme käyneet alustavia keskusteluja hyvässä hengessä mahdollisesta yhteistyöstä, Tienpää sanoi.

Janne Tienpään mainitsema teatteri todennäköisesti toisi eloa Visit Hämeen messuosastoon ensi vuonna.

Nähtiinhän messuilla myös Hämeenlinnassa kasvaneen ja Janakkalassa Tervakoskella asuneen Tuomas Kyrön kynästä tuttu karvahattuhahmo.

Valitettavasti Mielensäpahoittajan kostyymiin pukeutunut Jenni Loijas ei markkinoinut Hämettä tai Hämeenlinnaa, vaan Turkua ja Samppalinnan 60-vuotiasta kesäteatteria.

Matkailumessuilla Pasilan Messukeskuksessa on tänä vuonna mukana 90 maata ja 1000 näytteilleasettajaa. Tapahtuma jatkuu sunnuntaihin 19. tammikuuta saakka. HäSa

Jenni Loijas oli pukeutunut mielensäpahoittajaksi. Hämäläisellä hahmolla markkinoitiin Turkua. Kuva: Esko Tuovinen
Jenni Loijas oli pukeutunut mielensäpahoittajaksi. Hämäläisellä hahmolla markkinoitiin Turkua. Kuva: Esko Tuovinen
Via Dolorosa. Tommi Läntinen viihdytti messuyleisöä vanhoilla hiteillään.
Vantaalta Eteläisiin muuttanut Alice Depner kuvaili Visit Hämeen messuosastoa ihan kivaksi. Kuva: Esko Tuovinen
Vantaalta Eteläisiin muuttanut Alice Depner kuvaili Visit Hämeen messuosastoa ihan kivaksi. Kuva: Esko Tuovinen

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic