Kanta-Häme

Lahden kaipuu etelään huolestuttaa Hämeenlinnassa

Maakunnallinen ohjausryhmä on sorvannut hallituksen sote-lakiesityksestä lausunnon, jonka Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto allekirjoittaa kiitosmaininnoin tilaajajohtaja Jukka Lindbergille, joka tuntee esityksen kaikki kiemurat ja se on paljon se.

Paljon muuta positiivista valtuustolla ei sote-lain esityksestä ollutkaan sanottavaa

Siinä nähdään useita ongelmia. Lain arvioidaan sääntelevän palvelutuotantoa siten, että vain maakunnallinen tuottaja tulee kysymykseen.

Lausunnossa hämmästellään, miksi laki palvelujen järjestämisestä suitsii näin vahvasti niiden tuottamista. Useimmat Kanta-Hämeen kunnat ehkä Hattulaa ja Janakkalaa lukuun ottamatta pitävät seutukunnallista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista parhaana vaihtoehtona.

Sairaalat jäihin

Hämeenlinnalle sopii se, että se kuuluu Tampere-vetoiseen tulevaan sote-alueeseen, joka järjestää palvelut. Tosin massiivinen kuntayhtymä koetaan etäiseksi.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) ennustaa isoja ongelmia, jos Lahti päättää Tampereen sijasta suuntautua Uudellemaalle.

– Tampereella päätettiin juuri rakentaa kolme uutta sairaalaa. Niihin pitää saada käyttäjiä. Mitä se tarkoittaa meidän keskussairaalallamme ja kuka ne maksaa?

Ojansuu-Kaunisto antoi valtuuston kansanedustajille tehtäväksi ehdottaa sote-ministeriölle, että se panisi tällaiset hankkeet jäihin, kunnes sote-uudistuksesta on päätetty.

Ei odotella

Helena Lehkonen (kok.) painotti, ettei Hämeenlinnan tule jäädä odottelemaan kankeaa uudistusta, vaan panna liikkeelle palvelujen yhdistäminen.

– Ei ainoastaan sosiaali- ja terveys vaan yhteistoimintaa myös päiväkotien, koulujen ja vanhusten palveluiden kesken.

Se, että lausuntoa jouduttiin antamaan ilman rahoituslaskelmia, korpesi Hämeenlinnan valtuustoa. Toivomuksena esitettiin, että rahoitusjärjestelmä kannustaisi uudistajia, eikä jarruttajia. (HäSa)

Menot